Модель деградации микроструктуры лавообразных топливосодержащих материалов объекта "Укрытие" - Габелков, С.В.; Носовский, А.В.; Щербин, В.Н. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Предложена модель деградации лавообразных топливосодержащих материалов объекта «Укрытие», базирующаяся на эволюции их микроструктуры. Определены основные физико-химические процессы, протекающие в материалах, их последовательность и взаимосвязь. Выделены стадии деградации, определена их последовательность и оценена их продолжительность. Дан предварительный прогноз состояния и поведения лавообразных топливосодержащих материалов на ближайшую и отдаленную перспективу. Установлено, что основную опасность для человека представляют аэрозоли, сформировавшиеся на основе порошков оксидов урана, содержащих средне- и долгоживущие радионуклиды продуктов деления и активации. Запропоновано модель деградації лавоподібних паливовмісних матеріалів об’єкта «Укриття», яка базується на еволюції їхньої мікроструктури. Визначено основні фізико-хімічні процеси, що проходять у матеріалах, їхню послідовність і взаємозв’язок. Виділено стадії деградації, визначено їхню послідовність та оцінено їхню тривалість. Наведено попередній прогноз стану та поведінки лавоподібних паливовмісних матеріалів на найближчу та віддалену перспективу. Установлено, що основну небезпеку для людини представляють аерозолі, що сформувалися на основі порошків оксидів урану, які містять середньо- та довгоживучі радіонукліди продуктів поділу та активації. Research paper contains a degradation model of the lava-like fuel containing materials from the “Ukryttya” Object, based on evolution of their microstructure. The main physical and chemical processes occurring into the materials, their sequence and interrelation were identified. There were obtained degradation stages, determined their sequence and estimated their duration. Also the preliminary forecast of the state and behavior of lava-like fuel-containing materials for near-term and long-term outlook was given. The main danger for human expose aerosols formed on the basis of uranium oxide powders, containing medium- and long-lived radionuclides of fission and activation products.