Фракционирование радионуклидов в аэрозолях локальной зоны объекта "Укрытие" по результатам радиохимического выделения - Калиновский, А.К.; Одинцов, А.А.; Чикур, Л.Б. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Представлены результаты определения содержания в аэрозолях локальной зоны ΣPu (²³⁸+²³⁹+²⁴⁰Pu), ²⁴¹Am и ⁹⁰Sr после радиохимического выделения, позволяющие оценить адекватность применения корреляционного подхода при расчетах концентрации Σα- и Σβ-ДЖН. Показано, что при расчете концентрации изотопов плутония, включаемых в Σα-ДЖН, и концентрации ⁹⁰Sr + ⁹⁰Y – Σβ-ДЖН необходимо использовать их соотношение с активностью ²⁴¹Am. При этом относительная погрешность оценки содержания изотопов плутония не превысит 30 %, а концентрации ⁹⁰Sr + ⁹⁰Y – 50 % (Р = 0,95). Используемый коэффициент пропорциональности их соотношения в базовом топливе рассчитывается на момент γ-спектрометрических измерений. Представлено результати визначення вмісту в аерозолях локальної зони ΣPu (²³⁸+²³⁹+²⁴⁰Pu), ²⁴¹Am і ⁹⁰Sr після радіохімічного виділення, що дає змогу оцінити адекватність застосування кореляційного підходу при розрахунках концентрації Σα- і Σβ-ДІН. Показано, що при розрахунку концентрації ізотопів плутонію, що включаються в Σα-ДІН, і ⁹⁰Sr + ⁹⁰Y - Σβ-ДІН необхідно використовувати їхнє співвідношення до активності ²⁴¹Am. При цьому відносна похибка оцінки вмісту ізотопів плутонію не перевищить 30 %, а концентрації ⁹⁰Sr + ⁹⁰Y – 50 % (Р = 0,95). При цьому використовуваний коефіцієнт пропорційності їхнього співвідношення в базовому паливі розраховується на час γ-спектрометричних вимірювань. The results of the determination in aerosols the local area ΣPu (²³⁸+²³⁹+²⁴⁰Pu), ²⁴¹Am and ⁹⁰Sr after radiochemical separation to assess the adequacy of the correlation approach in calculating the concentration Σα- and Σβ-LLN is presented. It is shown that at the concentration calculation of plutonium isotopes which included in Σα-LLN and the concentration ⁹⁰Sr + ⁹⁰Y - Σβ-LLN need to use their relationship to the activity of ²⁴¹Am. The relative error of estimation of the plutonium content isotopes does not exceed 30 %, and the concentration of ⁹⁰Sr + ⁹⁰Y 50 % (P = 0.95). This proportionality factor used by them in the basic fuel ratio is calculated at the time of γ-spectrometric measurements.