Забруднення ⁹⁰Sr підземних вод території об'єкта "Укриття" Чорнобильської атомної електростанції - Литвин, І.А.; Панасюк, М.І.; Левін, Г.В.; Онищенко, І.П. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Виявлено нові закономірності поведінки ⁹⁰Sr в підземних водах, які пройшли шлях міграції під об’єктом «Укриття». Показано, що в лужному середовищі ґрунтових вод при рН води 8,5 – 10 об'ємна активність ⁹⁰Sr зменшується до одиниць Бк/л за рахунок створення слаборозчинних сполук із СО₃²⁻, що випадають в осад. При рН вище 10 – 11 міграційна здатність ⁹⁰Sr зростає на порядок і об’ємні активності ⁹⁰Sr у пробах грунтових вод досягають значень 150 – 2100 Бк/л. Обнаружены новые закономерности поведения ⁹⁰Sr в подземных водах, которые прошли путь миграции под объектом «Укрытие». Показано, что в щелочной среде грунтовых вод при рН воды 8,5 - 10 объемная активность ⁹⁰Sr уменьшается до единиц Бк/л за счет создания слаборастворимых соединений с СО₃²⁻, которые выпадают в осадок. При рН выше 10 - 11 миграционная способность ⁹⁰Sr возрастает на порядок и объемные активности ⁹⁰Sr в пробах грунтовых вод достигают значений 150 - 2100 Бк/л. Identified new patterns of ⁹⁰Sr conduct in groundwater that have passed way migration under the "Ukryttya" object. Shown that in alkaline groundwater environment with pH 8.5 – 10 volume activity of ⁹⁰Sr is reduced to several Bq/l by creating weakly soluble compounds with СО₃²⁻, which precipitate. When pH above 10 - 11, increases ⁹⁰Sr migration capacity and the values of ⁹⁰Sr volume activity in groundwater samples reaches 150 – 2100 Bq/l.