О причинах нагрева конструктивов энергоблока Днестровской ГАЭС - Кенсицкий, О.Г.; Хвалин, Д.И. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Развитие атомной энергетики в Украине невозможно без опережающего создания маневренных и пиковых мощностей ГЭС и ГАЭС. Проведена оценка величины токов в арматуре железобетона колодца энергоблока Днестровской ГАЭС. Показано, что существующие поля рассеяния в зоне выводов гидрогенератора-двигателя не могут быть причиной повышенного нагрева железобетона фундамента. Установлено, что причиной нагревов арматуры фундамента является циркуляционный ток. Для выработки действенных решений по снижению нагревов конструктивов необходимо проведение дополнительных расчетных и экспериментальных исследований распределения магнитного поля и токов в конструктивных элементах при разных режимах нагрузки. Розвиток атомної енергетики в Україні неможливий без випереджаючого створення маневрених і піко-вих потужностей ГЕС і ГАЕС. Проведено оцінку величини струмів в арматурі залізобетону колодязя енергобло-ка Дністровської ГАЕС. Показано, що існуючі поля розсіювання в зоні виводів гідрогенератора-двигуна не мо-жуть бути причиною підвищеного нагріву залізобетону фундаменту. Установлено, що причиною нагрівів арматури фундаменту є циркуляційний струм. Для вироблення дієвих рішень щодо зниження нагрівів конструктивів необхідне проведення додаткових розрахункових та експериментальних досліджень розподілу магнітного поля та струмів у конструктивних елементах при різних режимах навантаження. The development of nuclear energy in Ukraine is impossible without creation of advanced maneuverable and peak capacity HPPs and HAPPs. The estimation of the value of currents in the rebar reinforced concrete of the well unit of the Dniester HAPP. It is shown that the existing stray fields in the area of findings of the hydro generator-motor may not be the cause of increased heating of reinforced concrete foundation. It is found that the cause of heating of the reinforcement foundation is the circulating current. In order to develop effective solutions to reduce heat constructs requires additional theoretical and experimental studies of the distribution of the magnetic fields and currents in the structural elements under different load conditions.