Многолетний мониторинг неорганизованных скоплений жидких радиоактивных отходов объекта "Укрытие" - Одинцов, А.А.; Хан, В.Е.; Краснов, В.А.; Щербин, В.Н. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Представлены результаты многолетнего мониторинга неорганизованных скоплений жидких радиоактивных отходов (ЖРО) на нижних отметках объекта «Укрытие». Определены объемы ЖРО и динамика их сезонных изменений. Экспериментально определено содержание макрокомпонентов, урана, продуктов деления (ПД) ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs, ¹⁵⁴ ¹⁵⁵Eu и трансурановых элементов (ТУЭ) ²³⁸Pu, ²³⁹⁺²⁴⁰Pu, ²⁴¹Am, ²⁴⁴Cm в ЖРО объекта «Укрытие» в период 1996 – 2015 гг. Концентрация урана в ЖРО объекта «Укрытие» составляла 0,5 – 1⁹⁰ г/м³. Объемная активность ПД в ЖРО находится в пределах n ∙ 10⁷ - n ∙ 10¹¹ Бк/м³, а ТУЭ в пределах n ∙ 10⁴ - n ∙ 10⁸ Бк/м³. Показано, что сезонные колебания концентрации урана и объемных активностей радионуклидов в ЖРО могут составлять до одного порядка величины. Отношения между активностями ¹³⁷Cs/⁹⁰Sr, ⁹⁰Sr/²³⁹⁺²⁴⁰Pu, ²⁴¹Am,/²³⁹⁺²⁴⁰Pu и ²⁴⁴Cm/²³⁹⁺²⁴⁰Pu в ЖРО значительно отличаются от аналогичных отношений радионуклидов в топливосодержащих материалах объекта «Укрытие». В период 1996 – 2015 гг. наблюдался устойчивый тренд увеличения концентрации урана и объемных активностей радионуклидов в наибольшем скоплении ЖРО в помещении 001/3. Представлено результати багаторічного моніторингу неорганізованих скупчень рідких радіоактивних відходів (ЖРО) на нижніх позначках об’єкта «Укриття». Визначено об’єми ЖРО та динаміка їхніх сезонних змін. Експериментально визначено зміст макрокомпонентів, урану, продуктів поділу (ПД) ⁹⁰Sr, 129I, ¹³⁷Cs, ¹⁵⁴ ¹⁵⁵Eu і трансуранових елементів (ТУЕ) ²³⁸Pu, ²³⁹⁺²⁴⁰Pu, ²⁴¹Am, ²⁴⁴Cm в ЖРО об’єкта «Укриття» в період 1996 – 2015 рр. Концентрація урану в ЖРО об’єкта «Укриття» становила 1 – 1⁹⁰ г/м³. Об’ємна активність ПД в ЖРО знаходиться в межах n ∙ 10⁷ – n ∙ 10¹¹ Бк/м³, а ТУЕ в межах n ∙ 10⁴ – n ∙ 10⁸ Бк/м³. Показано, що сезонні коливання концентрації урану та об’ємних активностей радіонуклідів у ЖРО можуть бути до одного порядку величини. Співвідношення між активностями ¹³⁷Cs/⁹⁰Sr, ⁹⁰Sr/²³⁹⁺²⁴⁰Pu, ²⁴¹Am/ ²³⁹⁺²⁴⁰Pu і ²⁴⁴Cm/²³⁹⁺²⁴⁰Pu в ЖРО значно відрізняються від аналогічних співвідношень радіонуклідів у паливовмісних матеріалах об’єкта «Укриття». У період 1996 – 2015 рр. спостерігався стійкий тренд збільшення концентрації урану та об’ємних активностей радіонуклідів у найбільшому скупченні ЖРО у приміщенні 001/3. The results of the long-term monitoring of the unorganized accumulations of liquid radioactive wasters (LRW) are presented on the lower marks of object « Ukryttya». The volumes of LRW and dynamics of their seasonal changes are certain. Maintenance of activity is experimentally certain, uranium, fission products of ⁹⁰Sr, 129I, ¹³⁷Cs, ¹⁵⁴ ¹⁵⁵Eu (FP) and transuranium of ²³⁸Pu, ²³⁹⁺²⁴⁰Pu, ²⁴¹Am, ²⁴⁴Cm (TUE) in LRW of object « Ukryttya» in the period of 1996 – 2015. Concentration of uranium in LRW of object « Ukryttya» was made by 1 – 190 g/m³. By volume activity of FP in LRW is within the limits of n ∙ 10⁷ - n ∙ 10¹¹ Bq/m³, and TUE within the limits of n ∙ 10⁴ - n ∙ 10⁸ Bq/m³. It is showed that the seasonal variation of concentration of uranium and by volumes activity of radionuclides in LRW can make sizes to one order. Correlations between activity ¹³⁷Cs/⁹⁰Sr, ⁹⁰Sr/²³⁹⁺²⁴⁰Pu, ²⁴¹Am,/ ²³⁹⁺²⁴⁰Pu and ²⁴⁴Cm/²³⁹⁺²⁴⁰Pu in LRW considerably differ from similar correlations of radionuclides in fuel-carrying materials of object « Ukryttya». In the period of supervisions of 1996 – 2015 yy. there was steady line of multiplying the concentration of uranium and by volumes activity radionuclides in most accumulation of LRW in the apartment 001/3.