Використання альфа-активності радіатора камери поділу для контролю працездатності нейтронного вимірювального каналу - Кучмагра, О.А.; Одинокін, Г.І.; Скорбун, А.Д.; Стадник, С.М.; Садовніков, А.С. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Досліджено власні шуми іонізаційної камери поділу КНТ-31-1 у складі нейтронного вимірювального каналу. Визначено статистичні параметри цього шумового сигналу, у тому числі діапазон амплітуд імпульсів, викликаних α-частинками матеріалу радіатора камери поділу. Показано умови, за яких шумовий сигнал від α-частинок (α-струм) може бути використано для контролю працездатності нейтронного вимірювального каналу. Исследованы собственные шумы ионизационной камеры деления КНТ-31-1 в составе нейтронного измерительного канала. Определены статистические параметры этого шумового сигнала, в том числе диапазон амплитуд импульсов, вызванных α-частицами материала (235U) радиатора камеры деления. Показаны условия, при которых шумовой сигнал от α-частиц (α-ток) может быть использован для контроля работоспособности нейтронного измерительного канала. Internal noises of ionization fission chamber KNT-31-1, which is a part of neutron measuring channel, have been investigated. Statistical parameters of those noise signal, among them diapason of amplitudes of impulses, which arise from α-particles from fission chamber radiator (234,235U), have been evaluated. The conditions, at which a noise signal from α-particles (alpha-current) can be applied for control of neutron measuring channel workability, have been shown.