Закономірності в шумах реакторного обладнання - Скорбун, А.Д.; Стадник, С.М.; Котеленець, В.Г.; Дробецький, А.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2017)
Показано, що звичайний шумовий сигнал з того чи іншого контрольно-вимірювального приладу системи контролю за технологічним обладнанням першого або другого контурів АЕС (який не перевищує контрольні рівні і вважається таким, що свідчить про нормальний стан функціонування тієї чи іншої системи) може містити також інформацію щодо експлуатаційних режимів роботи цього обладнання: штатна робота агрегатів, режим перевантаження тощо. Проаналізовано ряди регулярних вимірювань деяких технологічних параметрів реакторної установки типу ВВЕР, які контролюються штатними системами контролю, на наявність у них періодичностей. Виявлено, що періодичні процеси спостерігаються в даних, пов’язаних як з першим, так і з другим технологічними контурами. Показано, що параметри, які підлягали аналізу, мають чітко виражені періодичності в області низьких частот при неперевищенні контрольних рівнів, що може бути використано в якості додаткової інформації при поглибленому аналізі експлуатаційних режимів роботи обладнання реакторної установки, а також складових (елементів) системи контролю за технологічними параметрами реакторної установки. Пошук періодичностей проводився із застосуванням вейвлет-аналізу, перетворення Фур’є та прийомів автокореляційного аналізу. Показано, что обычный шумовой сигнал от того или иного контрольно-измерительного прибора системы контроля технологического оборудования первого или второго контуров АЭС (который не превышает контрольные уровни и считается таким, который свидетельствует о нормальном состоянии функционирования той или иной системы) может содержать также информацию об эксплуатационных режимах работы этого оборудования: штатная работа агрегатов, режим перезагрузки и т.п. Проанализированы ряды регулярных измерений некоторых технологических параметров реакторной установки типа ВВЭР, которые контролируются штатными системами контроля, на наличие у них периодичностей. Выявлено, что периодические процессы наблюдаются в данных, связанных как с первым, так и со вторым технологическими контурами. Показано, что параметры, которые подлежали анализу, имеют четко выраженные периодичности в области низких частот при непревышении ими контрольных уровней, что может быть использовано в качестве дополнительной информации при углубленном анализе эксплуатационных режимов работы оборудования реакторной установки, а также составляющих (элементов) системы контроля технологических параметров реакторной установки. Поиск периодичностей проводился с применением вейвлет-анализа, преобразования Фурье и приемов корреляционного анализа. It was shown, that a usual noise signal from that or another control device of the system of control for technological equipment of the first or second contour of NPP (which do not exceeds the control levels and they believe it testify about normal functioning of that or another system) can contain also an information about working operating conditions of that equipment; normal work of the aggregates, overload conditions, etc. The sets of regular measurements of some technological parameters of WWR type reactor facility, which are controlled by standard control systems, have been analyzed for existence of periodicities. It was revealed, that the periodical processes are observed in the data, which are connected either with the first or with the second technological contours. It have been shown, that parameters, which were analyzed, have clear expressed periodicities in the region of low frequencies (without exceeding the control levels). This can be used as additional information at in-depth analyzing of the operating regimes of work of the reactor facility equipment, and also the elements of the systems of control for technological parameters of the reactor facility. The search of periodicities was carried out with use wavelet analysis, Fourier transform and autocorrelation analysis.