Перспективи застосовування синтетичних алмазів у поліуретанових композиціях для розробки нової високотеплопровідної системи ізоляції потужних турбогенераторів - Кенсицький, О.Г.; Виговський, О.В.; Хвалін, Д.І. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2017)
Розглянуто та проаналізовано компоненти сучасної ізоляції високовольтних електричних машин. Обґрунтовано доцільність підвищення теплопровідних властивостей системи ізоляції обмоток статора потужних турбогенераторів. Наведено та проаналізовано основні способи поліпшення теплопередачі в системі ізоляції статорної обмотки турбогенератора. Розглянуто перспективи використання композитного матеріалу на основі поліуретану з домішками синтетичних алмазів для розробки нової системи високотеплопровідної ізоляції потужних електричних машин. Описано технологію, за якою було створено дослідний зразок ізоляційного матеріалу із застосуванням алмазного порошку в поліуретановій композиції. Проведено лабораторні дослідження електрофізичних параметрів зразка розробленого ізоляційного матеріалу, які показали перспективність цього на- прямку вдосконалення ізоляції. Рассмотрены и проанализированы компоненты современной изоляции высоковольтных электрических машин. Обоснована целесообразность повышения теплопроводных свойств системы изоляции обмоток статора мощных турбогенераторов. Приведены и проанализированы основные способы улучшения теплопередачи в системе изоляции статорной обмотки турбогенератора. Рассмотрены перспективы использования композитного материала на основе полиуретана с примесями синтетических алмазов для разработки новой системы высокотеплопроводной изоляции мощных электрических машин. Описана технология, по которой был создан опытный образец изоляционного материала с применением алмазного порошка в полиуретановой композиции. Проведены лабораторные исследования электрофизических параметров образца разработанного изоляционного материала, которые показали перспективность этого направления совершенствования изоляции. Reviewed and analyzed components of modern high-voltage insulation of electrical machines. The expediency of increasing of heat-conducting properties of the system of isolation of stator winding of powerful turbogenerators is justified. The main ways of improving heat transfer in the insulation system the stator windings of the turbogenerators are presented and analyzed. Perspectives of application of composite material based on polyurethane with additives of synthetic diamonds for development of new high thermal conductivity system of isolation of powerful electrical machines are analyzed. The technology by which was created the prototype of the insulating material with the application of diamond powder in a polyurethane composition is described. Executed laboratory experimental researches of the electrophysical parameters of the sample developed insulating material. That showed the perspective of this direction of perfection of isolation.