Про можливість визначення запасів трансуранових елементів за даними гамма-каротажу - Панасюк, М.І.; Підберезний, С.С.; Скорбун, А.Д. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
На основі порівняльного аналізу даних гамма-каротажу та відповідних результатів радіохімічних аналізів показано, що існує надійна кореляція між кількістю ¹³⁷Cs, ²³⁸Pu та іншими радіонуклідами в активному шарі грунтів навколо зруйнованого 4-го енергоблока ЧАЕС. Доведено, що дані гамма-каротажу адекватно відображають розподіл радіонуклідів у грунтах дослідженої території і на їх основі можна оцінювати запаси трансуранових елементів, не використовуючи трудомісткі радіохімічні аналізи. На основе сравнительного анализа данных гамма-каротажа и соответствующих результатов радиохимических анализов показано, что существует надежная корреляция между количеством ¹³⁷Cs, ²³⁸Pu и другими радионуклидами в активном слое грунтов вокруг разрушенного 4-го энергоблока ЧАЭС. Доказано, что данные гамма-каротажа адекватно отражают распределение радионуклидов в грунтах изучаемой территории и на их основе можно оценивать запасы трансурановых элементов, не используя трудоемких радиохимических анализов. On the base of comparative analysis of gamma logging data and corresponding results of radiochemical analyses it was shown, that a reliable correlation exists between ¹³⁷Cs, ²³⁸Pu and other radionuclides quantities in the active layer near destroyed Unit 4 of Chornobyl NPP. In this way it was shown, that gammalogging data adequately reflect the radionuclides distribution in territory of interesting soils, and on their base it is possible to estimate transuranium elements without use of labor-intensive radiochemical analyses.