Поведение ⁹⁰Sr чернобыльских выпадений в системе “почва - растение” на территории Украины - Пристер, Б.С.; Перепелятникова, Л.В.; Виноградская, В.Д.; Иванова, Т.Н.; Руденко, В.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
У ході проведення багаторічного моніторингу сільськогосподарських угідь України, забруднених ⁹⁰Sr після аварії на ЧАЕС, отримано 510 спряжених пар значень концентрації нукліда в системі “грунт – рослина”, що характеризують накопичення радіонукліда п’ятьма сільськогосподарськими культурами на трьох типах найбільш розповсюджених грунтів. Підтверджено існування лінійної залежності між питомою активністю радіостронцію в рослинах та щільністю забруднення грунту чорнобильськими випадіннями. Установлено, що коефіцієнт переходу TF ⁹⁰Sr з грунту в сільськогосподарські культури зменшується з часом після випадінь. Розроблено модель динаміки TF ⁹⁰Sr і визначено її параметри для основних сільськогосподарських культур і грунтів України, що дає змогу прогнозувати забруднення сільськогосподарської продукції після радіоактивних випадінь. В ходе проведения многолетнего мониторинга сельскохозяйственных угодий Украины, загрязненных ⁹⁰Sr после аварии на ЧАЭС, получено 510 сопряженных пар значений концентрации нуклида в компонентах системы “почва - растение”, характеризующих накопление радионуклида пятью сельскохозяйственными культурами на трех типах наиболее распространенных почв. Подтверждено существование линейной зависимости между удельной активностью радиостронция в растениях и плотностью загрязнения почвы чернобыльскими выпадениями. Установлено, что коэффициент перехода TF ⁹⁰Sr из почвы в сельскохозяйственные культуры уменьшается со временем после выпадений. Разработана модель динамики TF ⁹⁰Sr и определены ее параметры для основных сельскохозяйственных культур и почв Украины, что позволяет прогнозировать загрязнение сельскохозяйственной продукции после радиоактивных выпадений. At operation of perennial monitoring of Ukrainian ⁹⁰Sr contaminated after Chernobyl accident agricultural holding was taken 510 conjugate couple of nuclide concentration values in system “soil to plant”, which characterized of radionuclide accumulation by 5 agricultural crops on 3 prevalent soil types. The existence of linear dependency between radiostrontium specific activity in plants and soil density contamination by Chernobyl fallout was confirmed. It is determined what transfer factor TF ⁹⁰Sr from soil in agricultural crops decrease with time after fallout. The model of TF ⁹⁰Sr dynamic was developed and its parameters for basic agricultural crops and Ukrainian soil were estimated qualitative. This admitted to predict the agricultural crops contamination after radioactive fallout.