Деякі феноменологічні підходи до опису утворення мікротріщин у лавоподібних паливовмісних матеріалах - Ігнатюк, В.В.; Верхоляк, Т.М. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Шляхом теоретичного моделювання отримано вирази для часів нуклеацій та росту мікротріщин усередині лавоподібних паливовмісних матеріалів. Проведено оцінки відповідних енергій активації. Показано, що врахування геометрії тріщини, міжатомної взаємодії між її краями та термоактивованої дифузії частинок веде до зменшення критичних значень напружень, при яких наступає миттєве руйнування матеріалу. Путем теоретического моделирования получены выражения для времен нуклеации и роста микротрещин внутри лавообразных топливосодержащих материалов. Проведены оценки соответствующих энергий активации. Показано, что учет геометрии трещины, межатомного взаимодействия между ее краями и термоактивированной диффузии частиц ведет к уменьшению критических значений напряжений, при которых достигается мгновенное разрушение материала. By means of theoretical modeling, the expressions for the nucleation and growth times of microcracks inside the lava-like fuel containing materials are obtained. Estimation of the corresponding activation energies is carried out. It is shown that taking into account geometry of a crack and the interatomic interaction between its edges leads to decreasing of critical stresses, at which the instant material destruction occurs.