Використання фотоелектричного заряджання пилових частинок для утилізації радіоактивних відходів об’єкта “Укриття” - Дувіряк, А.А.; Яремко, Ю.Г. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Оцінено інтенсивність самозарядки субмікронних паливних пилових частинок та частинок лавоподібних паливовмісних матеріалів (ЛПВМ) внаслідок β-активності. Аналізується можливість інтенсифікації зарядки частинок під дією ультрафіолетового та рентгенівського опромінення. Указано параметри опромінення, оптимальні для заряджання пилу. Моделюється динаміка заряджання субмікронних паливних пилових частинок та частинок ЛПВМ під дією ультрафіолетового лазерного опромінення. Оцінено час заряджання частинок. Показано, що сильне електростатичне поле може зробити заряджання ефективнішим. Досліджено коагуляцію із зарядженим рідинним аерозолем мікронного діапазону. Оценена интенсивность самозарядки субмикронных топливных пылевых частиц и частиц лавообразных топливосодержащих материалов (ЛТСМ) вследствие β-активности. Анализируется возможность интенсификации зарядки частиц под действием ультрафиолетового и рентгеновского облучения. Указаны параметры облучения, оптимальные для зарядки пыли. Моделирутся динамика зарядки субмикронных топливных пылевых частиц и частиц ЛТСМ под действием ультрафиолетового лазерного излучения. Оценено время зарядки частц. Показано, что сильное электростатическое поле может интенсифицировать процесс зарядки. Исследована коагуляция пылевых частиц с заряженным жидким аэрозолем микронного диапазона. Intensity of self-charging of submicrometer fuel dust particles and particles of lava-like fuelcontaining materials (LFCM) due to β-activity is evaluated. Possibility of intensification of charging of dust particles under the influence of UV and X radiation is studied. Optimal radiation exposure parameters for particle charging are established. The dynamics of charging of submicrometer fuel dust particles and LFCM particles under the influence of UV laser irradiation is modelled. The duration of particle charging is evaluated. It is shown that strong electrostatic field can stimulate the charging process. Coagulation of charged dust particles with charged liquid micrometer-sized aerosol is analyzed.