Газофторидная переработка лавообразной массы, имитирующей силикатную матрицу лавообразных топливосодержащих материалов 4-го блока ЧАЭС - Капустин, В.Л.; Левенец, В.В.; Мартыненко, В.Г.; Семенов, Н.А.; Хованский, Н.А.; Шеремет, В.И.; Широков, Б.М.; Щур, А.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Обговорюється метод газофторидної переробки лавоподібних паливовмісних матеріалів (ЛПВМ) 4-го блока ЧАЕС, який дозволяє відділити від ЛПВМ нерадіоактивні елементи. Експерименти по розділенню проводилися на зразках силікатної маси, склад якої аналогічний складу силікатної матриці ЛПВМ. Установлено, що устаткування, розроблене для газофторидної переробки речовин, дає змогу ефективно виділяти із багатокомпонентної силікатної маси кремній разом із киснем, що виділяється при фторуванні. Цей результат має важливе значення, оскільки частка цих нерадіоактивних елементів в ЛПВМ становить близько 70 % мас. Обсуждается метод газофторидной переработки лавообразных топливосодержащих материалов (ЛТСМ) 4-го блока ЧАЭС, позволяющий отделить от ЛТСМ нерадиоактивные элементы. Эксперименты по разделению проводились на образцах силикатной массы, по составу аналогичной силикатной матрице ЛТСМ. Установлено, что оборудование, разработанное для газофторидной переработки веществ, позволяет эффективно выделять из многокомпонентной силикатной массы кремний вместе с выделяющимся при фторировании кислородом. Этот результат имеет важное значение, поскольку доля этих нерадиоактивных элементов в ЛТСМ составляет около 70 % мас. The method of processing lava-like materials containing fuel (LMCF) of 4-th block СHAPP is considered, which allows to separate "cold" chemical elements from LMCF. The partitioning experiments were carried out on samples of silicate mass whose composition is similar to silicate matrix of LMCF. It is ascertained, that inventory, which was designed for processing substances by technology of fluorination, allows effectively to separate silicium together with oxygen, oozed at fluorination, from multicomponent silicate mass. This result has the important value, as the part of these "cold" elements in LMCF is about 70 % mass.