Методика визначення показників надійності для оцінки рівня екологічної безпеки АЕС - Носовський, А.В.; Печериця, О.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2006)
Наведено опис процедури застосування методики визначення показників надійності тепломеханічного обладнання АЕС, які є необхідними вихідними даними для подальшого виконання оцінок прийнятності експлуатації зазначених виробництв з точки зору екологічної безпеки. Висвітлено питання врахування за допомогою методики пріоритетності використання узагальнених даних із дефектів та напрацювання обладнання під час оцінки показників надійності. Детально розглянуто методичний блок, присвячений застосуванню байєсівських підходів для оцінки показників надійності з урахуванням “якості” вихідних первинних даних. Описана процедура применения методики определения показателей надежности тепломеханического оборудования АЭС, которые, в свою очередь, являются необходимыми исходными данными для последующего выполнения оценок приемлемости эксплуатации АЭС с точки зрения экологической безопасности. Освещен вопрос учета с помощью методики приоритетности использования обобщенных данных по дефектам и наработкам оборудования для оценки показателей надежности. Детально рассмотрен методический блок, посвященный применению байесовских подходов для оценки показателей надежности с учетом "качества" исходных первичных данных. Procedure for application of methodology for estimation of NPP equipment reliability parameters being required as input data for consequential assessments of NPP operation acceptance from ecological safety point of view is described. Question how the priority of generic data on defects and hours/demands has to be taken into account with application of methodology is explained. Methodology provisions related to application of Bayesian approaches for estimation of reliability parameters with taking into account the "quality" of primary data is presented in details.