Изучение особенностей радионуклидного состава грунтовой воды cкважины 4-г локальной зоны объекта «Укрытие» - Хан, В.Е.; Одинцов, А.А.; Калиновский, А.К.; Дубенко, П.Н.; Пазухин, Э.М.; Краснов, В.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2006)
Наведено експериментальні результати визначення радіонуклідного та макрокомпонентного складу ґрунтової води у свердловині 4-Г локальної зони об’єкта «Укриття». Доведено, що зміни макрокомпонентного складу та збільшення рН ґрунтової води можуть спричинити збільшення вмісту радіонуклідів ⁹⁰Sr, ²³⁸Pu, ²³⁹⁺²⁴⁰Pu і ²⁴¹Am внаслідок вилуговування із ґрунту і «гарячих» частинок. Ізотопний склад урану в ґрунтовій воді свердловин 4-Г відповідає природному урану. Представлены экспериментальные результаты определения радионуклидного и макрокомпонентного состава грунтовой воды в скважине 4-Г локальной зоны объекта «Укрытие». Показано, что изменение макрокомпонентного состава и увеличение рН грунтовой воды могут вызывать увеличение содержания радионуклидов ⁹⁰Sr, ²³⁸Pu, ²³⁹⁺²⁴⁰Pu и ²⁴¹Am за счет выщелачивания их из почвы и «горячих» частиц. Изотопный состав урана в грунтовой воде скважины 4-Г соответствует природному урану. The results of determination of radionuclides and macro components of a composi'tion of ground waters in a local area of "Ukryttya" objekt are submitted. Is shown, that variation of the contents carbonates, phosphates and increasing of рН of ground water can call magnifying of the contents of radionuclides ⁹⁰Sr, ²³⁸Pu, ²³⁹⁺²⁴⁰Pu and ²⁴¹Am. The radioactivity composition of uranium in ground water of a slit 4-G corresponds to natural uranium.