Концептуальні засади організації інженерно-геодезичних робіт при будівництві та експлуатації нового безпечного конфайнмента об’єкта “Укриття” ЧАЕС - Баран, П.І.; Сушко, В.Г.; Чорнокінь, В.Я. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2006)
Наведено теоретичні дослідження похибок формоутворення металевої кругової арки нового безпечного конфайнмента над об’єктом “Укриття” ЧАЕС, дослідження та методи врахування температурної деформації арки, аналіз похибок виготовлення та збирання блоків і секцій арки в єдину конструкцію, розрахунок допустимих похибок геодезичного контролю збирання арки, необхідна точність побудови головної планової та висотної геодезичної мережі, пропозиції з організації спостережень за деформаціями споруди. Даются теоретические исследования погрешностей формообразования металлической круговой арки нового безопасного конфайнмента над объектом “Укрытие” ЧАЭС, исследование и методы учета температурной деформации арки, анализ погрешностей изготовления и сборки блоков и секций арки в единую конструкцию, расчет допустимых погрешностей геодезического контроля сборки арки, необходимая точность построения главной плановой и высотной геодезической сети, предложения по организации наблюдений за деформациями сооружения. Given theoretical investigations of errors shape up metallic circular arch new safe confinement on "Ukryttya" object ChNPP, research and methods account of temperature deformation an arch, analysis inaccuracy fabrications and assemblies of blocks and sections of arch in united design, calculation of possible inaccuracy geodetic control an assembly of arch, necessary accuracy formation main planned and high-altitude geodetic network, offers on organization observations of deformation a building.