Вплив мікроорганізмів на поведінку радіоцезію та радіостронцію чорнобильського викиду в грунті - Рибалка, В.Б.; Канцева, І.М.; Сербіновіч, В.В.; Клечковська, О.А.; Петелін, Г.І. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2006)
Показано, що поведінка радіонуклідів ¹³⁷Cs і ⁹⁰Sr в грунтах залежить від стану асоціацій мікроорганізмів грунту. Установлено розбіжності у вимиванні ¹³⁷Cs і ⁹⁰Sr водою та накопиченні ячменем. Представлені результати вказують на те, що не всі водорозчинні (або ті, що вимиваються водою) форми накопичуються рослинами. Отримані дані вказують на перспективи змінення зв’язування радіонуклідів шляхом надання впливу на асоціації грунтових мікроорганізмів і відкривають можливості регулювання потоків радіонуклідів у природних та напівприродних біотопах для забезпечення екологічної безпеки експлуатації об’єктів ядерної енергетики. Ігнорування грунту як специфічного середовища живих (мікро)організмів [1] призводить до ігнорування самого сильного фактора, який відповідає за зв’язуючі (утримуючі) властивості грунтів, трансформацію та перерозподіл органічних речовин-комплексоутворювачів, що, у свою чергу, обумовлює специфічну поведінку в системі мінеральних речовин і, відповідно, радіонуклідів. Показано, что поведение радионуклидов ¹³⁷Cs і ⁹⁰Sr в почвах зависит от состояния сообщества почвенных микроорганизмов. Установлены различия в вымывании ¹³⁷Cs і ⁹⁰Sr водой и накоплении ячменем. Представлены результаты, указывающие на то, что не все водорастворимые (вымываемые водой) формы накапливаются растениями. Полученные данные указывают на перспективы изменения связываемости радионуклидов путем оказания воздействия на сообщества почвенных микроорганизмов и открывают возможности регулирования потоков радионуклидов в природных и полуприродных биотопах для обеспечения экологической безопасности эксплуатации объектов ядерной энергетики. Игнорирование почвы как специфической среды обитания живых (микро)организмов приводит к игнорированию самого сильного фактора, который отвечает за связывающие (удерживающие) свойства почв, трансформацию и перераспределение органических веществ-комплексообразователей, что, в свою очередь, обусловливает специфическое поведение в системе минеральных веществ и, соответственно, радионуклидов. It is shown, that the behaviour radionuclides ¹³⁷Cs and ⁹⁰Sr in soils depends on a condition of community of soil microorganisms. Distinctions in washing away ¹³⁷Cs and ⁹⁰Sr by water and accumulation by barley are shown. The received results specify what not all water-soluble (washed away by water) forms collected by plants. Prospects of change of radionuclides binding by rendering influence on microbic communities of soil microorganisms also open opportunities of regulation of streams radionuclides in natural and semi-natural biotopes for maintenance of ecological safety of operation of objects of nuclear power. Ignoring of ground as specific inhabitancy alive (micro) organisms, results in ignoring the strongest factor, which is responsible for binding (holding) soil properties, for transformation and redistribution of responded for complexation organic substances, that, in turn, causes specific behaviour of mineral substances in system, and, accordingly, radionuclides.