Возможности коррекции системы иммунитета с помощью минеральной органической воды «Нафтуся Збручанська» - Ракша-Слюсарева, Е.А.; Слюсарев, А.А.; Малыгина, В.Д. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2005)
Изучено состояние гемато-иммунологического статуса ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС и условно здорового населения в экокризисном Донецком регионе и влияние на него органической минеральной воды «Нафтуся Збручанська». Установлено, что включение органической минеральной воды «Нафтуся Збручанська» в комплекс терапии ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС или коррекцию иммунного статуса условно здорового населения приводит к восстановлению не только красной и белой крови, но и к восстановлению иммунологического статуса. В частности, после применения курса терапии с включением минеральной воды «Нафтуся Збручанська» содержание популяций лимфоцитов с экспрессией антигенных рецепторов CD3+, CD4+, CD8+, CD22+, HLA+, HLA-Dr+ уровень IgG, IgA, IgM и уровень циркулирующих иммунных комплексов восстанавливался до нормы или имел тенденцию к восстановлению. Полученные результаты свидетельствуют о необходимости включения органической минеральной воды «Нафтуся Збручанська» в комплекс лечения ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС и для коррекции иммунологических нарушений у условно здорового населения из регионов экологического и радиационного риска и при профессиональном радиационном риске. Вивчено гемато-імунологічний стан та вплив на нього органічної мінеральної води «Нафтуся Збручанська» у ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС й умовно здорового населення, які мешкають в екокризовому Донецькому регіоні. Установлено, що включення органічної мінеральної води «Нафтуся Збручанська» у комплекс терапії ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС чи корекцію імунологічного стану умовно здорового населення призводить до відновлення не лише червоної та білої крові, але й імунологічного стану. Зокрема, після використання курсу терапії з включенням «Нафтусі Збручанської» вміст популяцій лімфоцитів з експресією анитигенних рецепторів CD3+, CD4+, CD8+, CD22+, HLA+, HLA-Dr+, рівень IgG, IgA, IgM та циркулюючих імунних комплексів відновлювався до норми чи мав тенденцію до відновлення. Отримані результати свідчать про необхідність включення органічної мінеральної води «Нафтуся Збручанська» в комплекс лікування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та для корекції імунологічних порушень в умовно здорового населення з регіонів екологічного та радіаційного ризику й при професійному радіаційному ризику. Changing of haemato-immunological state of Chernobyl clean uppers, and conventional heals population, living in Donbass ecocrises region under influence of organic mineral water “Naftusia Zbrutscanska” was detected. It was registries that including of organic mineral water “Naftusia Zbrutscanska” in to the complex treatment of Chernobyl clean uppers or for immune correction of conventional heals population corrected not only red and white blood, but immunological state too. Especial after course of the organic mineral water “Naftusia Zbrutscanska” the considers of lymphocyte populations, expression CD3+, CD4+, CD8+, CD22+, HLA, HLA-Dr, antigen receptors, level of IgG, IgA, IgM and circulation immune complexes restarted to normal date or with tendency to norm. That show necessity of including of organic mineral water “Naftusia Zbrutscanska” in to the complex treatment of Chernobyl clean uppers or for conventional heals population in region with ecology and radiation risk and for contingents with professional radiation risk for correction disorders in immune system.