Действие комплексов железа на биосинтез фотосинтетических пигментов и хромосомных аберраций у проростков облученных семян пшеницы - Азизов, И.В.; Абдуллаев, А.С.; Фараджов, М.Ф.; Гусейнова, З.Г.; Бархалова, Ф.Р. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2005)
Вивчено дію різних доз γ-опромінення на біосинтез хлорофілів і каротиноїдів, а також на вихід хромосомних аберацій при використанні пірокатехіну, Fe-пірокатехінату, тіокарбаміду та Fe-тіокарбаміду. Обробка насіння пірокатехіном, тіокарбамідом і Fe-тіокарбамідом майже не впливала на біосинтез фотосинтетичних пігментів, у той час як Fe-пірокатехінат виявляв радіопротекторну дію. Показано, що Fe-пірокатехінат також сприяв значному зниженню хромосомних аберацій. Виявлено, що Fe-пірокатехінат має радіопротекторну дію і цей комплекс може бути застосований як радіопротекторна речовина. Изучено действие различных доз γ-облучения на биосинтез хлорофиллов и каротиноидов, и на выход хромосомных аберраций при использовании пирокатехина, Fe-пирокатехината, тиокарбамида и Fe-тиокарбамида. Обработка семян пирокатехином, тиокарбамидом и Fe-тиокарбамидом почти не влияла на биосинтез фотосинтетических пигментов, в то время как Fe-пирокатехинат оказывал радиопротекторное действие. Показано, что Fe-пирокатехинат также способствовал значительному снижению хромосомных аберраций. Обнаружено, что Fe-пирокатехинат обладает радиопротекторным действием и этот комплекс может быть применен в качестве радиопротекторного вещества. The effect of different doses of radiation on biosynthesis of chlorophylls and carotenoids as well as on chromosome aberrations by using pyrocatechine, Fe-pyrocatechine, thiocarbamide and Fe-thiocarbamide was studied. Processing of seeds with pyrocatechine, thiocarbamide and Fe- thiocarbamide didn’t influence on biosynthesis of photosynthetic pigments while Fe-pyrocatechinat also promoted considerable reducing the number of chromosome aberrations. It was concluded that Fe-pyrocatechinat had the radioprotector quality and it maybe used as a radioprotector substance.