Радіаційний гормезис – peтроспектива і сучасність - Гродзинський, Д.М.; Шиліна, Ю.В.; Міхєєв, О.М.; Гуща, М.І. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2005)
Розглянуто феноменологію радіаційного гормезиcу для біологічних об’єктів різних рівнів інтеграції та здійснено огляд існуючих концепцій гормезису. Зроблено акцент на складному, багаторівневому і транзитивному характері явища радіаційної стимуляції, що ускладнює оцінку внеску гормезису у формування екологічних ризиків для біоти. Рассмотрена феноменология радиационного гормезиса для биологических объектов различных уровней интеграции и осуществлен обзор существующих концепций гормезиса. Сделан акцент на сложном, многоуровневом и транзитивном характере явления радиационной стимуляции, что усложняет оценку вклада гормезиса в формирование экологических рисков для биоты. The phenomenon of radiation hormesis is considered for biological objects of various integration levels and the review of the existing hormesis' concepts is made. In the article it is pointed on a complex, multilevel and transitive character of the radiation stimulation phenomenon, and noted, that this character complicates an estimation of the hormesis contribution in the processes of ecological risks formation.