Классификация радиобиологических адаптаций - Михеев, А.Н. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2005)
Дается принципиально новое определение и классификация адаптивных реакций биологических объектов, в частности предлагается различать адаптивные, гипер- и гипоадаптивные ответы биосистем на влияние стрессоров. Указывается на существование иных наряду с ординарной адаптацией ее форм – эндогенной, обратной и абортивной адаптаций. Пропонується принципово нова класифікація адаптивних реакцій біологічних об’єктів, зокрема вважається за доцільне розрізняти адаптивні, гіпер- та гіпоадаптивні відповіді біосистем на вплив стресорів різної природи. Вказується на існування інших поряд з ординарною адаптацією її форм – ендогенної, оберненої та абортивної адаптації. In paper the new definition of adaptive reactions of biological objects is given essentially, in particular, it is offered to distinguish adaptive, giper- and gipoadaptive answers of biosystems to influence of stressors. It is underlined existence others alongside with ordinary adaptation of its (her) forms - endogenic, opposite and abortive adaptations.