Радіаційно-епідеміологічні та цитогенетичні дослідження в групі учасників планових робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - Дьоміна, Е.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2005)
Вивчено частоту та спектр захворювань учасників ліквідації наслідків аварії залежно від даних радіаційного анамнезу: дати в’їзду та тривалості перебування в зоні аварії на ЧАЕС і характеру виконуваних робіт. Установлено, що дані радіаційного анамнезу як фактори ризику мають специфічність щодо основних класів захворювань, але провідним є радіаційний чинник. Изучены частота и спектр заболеваний у участников плановых работ по ликвидации последствий аварии на ЧАЭС в зависимости от данных радиационного анамнеза: даты въезда и длительности пребывания в зоне аварии, характера выполненных работ. Установлено, что данные радиационного анамнеза как факторы риска являются специфичными относительно основных классов заболеваний, но ведущим является радиационный фактор. Data on radiation anamnesis (beginning and duration of staying in zone of the Chernobyl radiation accident, kind of fulfilled works) as factors of risk are specific in relation to the basic classes of diseases. Works on burial of atomic pile, deactivation, evacuation and all dates of entrance into the zone of radiation injury were recognized as hazardous factors for the development of malignant growth.