Радіоекологічні аспекти вирощування технічних культур на перелогах зони відчуження ЧАЕС - Городецький, Д.В.; Пилипчук, Т.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2005)
Наведено параметри накопичення радіонуклідів ⁹⁰Sr i ¹³⁷Cs в технічній сировині луб’яних і олійних культур, які вирощувались у дослідних посівах на типових ґрунтах зони відчуження ЧАЕС, та продуктах її первинної переробки. Показано можливість отримання технічної сировини, яка відповідає радіоекологічним нормативам. Приведены параметры накопления радионуклидов ⁹⁰Sr и ¹³⁷Cs в лубяных и масличных культурах, выращенных в опытных посевах на типичных почвах зоны отчуждения ЧАЭС, и в продуктах их первичной переработки. Показана возможность получения технического сырья, котороесоответствует радиоэкологическим нормативам. Accumulation parameters of ⁹⁰Sr and ¹³⁷Cs in technical raw materials of fibre and oil-bearing crops raised on the experimental sawing on typical ChNPP exclusion zone's soils are shown, as well as in products of their primary processing. Possibility of receiving of technical raw materials corresponded radioecology norms is shown.