Мезомасштабні та мікро фізичні властивості смуг хмар та опадів фронтальної системи циклону вибухового поглиблення над Антарктичним півостровом - Краковська, С.В.; Пірнач, Г.М. (Український антарктичний журнал, 2003)
Головною метою даної роботи було дослідження глибокої депресії по типу циклону вибухового поглиблення, що спричинив складні погодні умови з небезпечними метеорологічними явищами та сильними опадами над Антарктичним півостровом 01-02.04.98 р. Для дослідження процесів утворення та розвитку переохолоджених фронтальних смуг хмар та опадів цього циклону були використані розроблені авторами чисельні моделі, адаптовані до специфічного району з обмеженою кількістю як початкових даних, так і даних для верифікації моделі. Для аналізу синоптичної ситуації та одержання початкових даних використовувалися карти Чилійського бюро погоди, метеорологічні дані станції Академік Вернадський і дані радіозондувань станції Белінсгаузен. Главной целью работы было исследование глубокой депрессии по типу циклона взрывного углубления, который вызвал сложные погодные условия с опасными метеорологическими явлениями и сильными осадками над Антарктическим полуостровом 01-02.04.98 г. Для исследования процессов образования и развития переохлажденных фронтальных полос туч и осадков этого циклона были использованы разработанные авторами численные модели, адаптированные к специфичному району с ограниченным количеством как начальных данных, так и данных для верификации модели. Для анализа синоптической ситуации и получения начальных данных использовались карты Чилийского бюро погоды, метеорологические данные станции Академик Вернадский и данные радиозондирований станции Беллинсгаузен. The study is focused on the numerical simulation of frontal rainbands associated with a deep depression of the explosive cyclone type, moved over the Antarctic Peninsula from the South Pacific and caused severe weather and heavy precipitation 01-02.04.98. To study the formation and development of supercooled frontal rainbands, the adaptation of previously worked out numerical models to the specific region with limited initial data both for the simulation and verification of the model outputs has been performed. Outputs of 3-D novacasting limited area model (LAM) based on rawinsonde data of Bellingshausen station are used as initial data for 1-D forecasting microphysical model.