Вариация Dst в американском меридиональном секторе - Мельник, Г.В.; Яременко, Л.Н. (Національний антарктичний науковий центр МОН України, 2004)
Рассмотрены особенности магнитных бурь в американском меридиональном секторе в сравнении с экваториальным поясом Земли, где в основном выявляются вариации Dst, а также в меридиональных разрезах евроафриканского и австралийско-дальневосточного секторов. Отличия в начальной фазе магнитной бури для разных обсерваторий зависят от долготы и, возможно, связаны со временем прихода ударной волны. Критерием разделения Dst и полярных суббурь служили их широтные зависимости с максимумом Dst и минимумом амплитуд суббурь возле экватора. Характерные Dst выделены в Европе, Азии, Африке, Австралии. В Америке обнаружено необычно сильное смещение максимума Dst на юг, до 40º юж. ш., которое нельзя объяснить смещением магнитного экватора на юг. Южнее, на станции Академик Вернадский, вариации Dst не наблюдается, хотя в северной Европе на этой широте вариация Dst присутствует. Необычен характер Dst и на обсерватории Сан-Хуан, где Dst обычно меньше нормы, тогда как на обсерватории Куру и других обсерваториях Южной Америки – соответствует прогнозируемым значениям. Показана аномальность Dst и магнитных суббурь на среднеширотных обсерваториях Фредериксбург и Оттава. Розглянуто особливості магнітних бур в американському меридіональному секторі у порівнянні з екваторіальним поясом Землі, де головним чином виявляється варіація Dst, а також у меридіональних розрізах євроафриканського та австралійсько-далекосхідного секторів. Відмінності у початковій фазі магнітної бурі для різних обсерваторій залежать від довготи і, можливо, пов’язані з часом приходу ударної хвилі. Критерієм розділення Dst та полярних суббур служили їх широтні залежності з максимумом Dst та мінімумом амплітуд суббур біля екватору. Характерного виду Dst виділена в записах обсерваторій Європи, Азії, Африки, Австралії. За записами американських обсерваторій встановлено незвичайно сильне зміщення максимуму Dst на південь, до 40° пд. ш. Зміщенням магнітного екватора на південь це пояснити не можна.. Південніше, на ст. Академік Вернадський, варіація Dst не спостерігається, хоча в північній Європі на аналогічній географічній широті варіація Dst присутня. Незвичайним є характер Dst на обсерваторії Сан-Хуан, де Dst зазвичай буває меншою від норми, тоді як в обсерваторії Куру та інших обсерваторіях Південної Америки – відповідає прогнозованим значенням. Показано аномальність Dst та магнітних суббур на середньо широтних обсерваторіях Фредеріксбург і Оттава. Magnetic storms occurring in the equatorial Earth’s belt, where the Dst variation is mainly manifested, and in meridional sections of the American, Euro-African and Australia-Far East sectors were considered. The differences in the initial phase of the magnetic storm for different observatories depend on longitude and may be associated with the time of the shock wave arrival. The criteria distinguishing the Dst and polar substorms were their latitudinal dependence with max Dst and with the minimal substorm amplitudes at the equator. The special Dst-samples were detected in Europe, Asia, Africa, and Australia observatories. In America observatories an unusually strong S-ward Dst maximum shift (to 40°s) was found. This case cannot be explained by the S-ward magnetic equator shift. Further South, at Academic Vernadsky Dst variations are not observed, though they occur at the same geographic latitude in North Europe. An unusual Dst peculiarities are seen at the San-Juan observatory where Dst is usually less than the normal one, while at the observatory Curu and the other Southernmost observatories of North America it coincides with predicted values. Abnormal Dst and magnetic substorms are observed at the mid-latitude Fredericksburg and Ottawa stations.