Численность и биомасса тинтиннид (Protozoa, Ciliophora) в проливе Брансфилда в марте 2002 года - Гаврилова, Н.А. (Національний антарктичний науковий центр МОН України, 2004)
На основе материалов, собранных на полигоне в районе пролива Брансфилда во время 7-й Украинской антарктической экспедиции (УАЭ) в марте 2002 года дается описание таксономического состава и пространственного распределения раковинных инфузорий. В пробах было обнаружено семь видов тинтиннид. Доминирующим был вид Cymatocylis affinis/convallaria. Максимальные показатели численности (5622 экз/м³) и биомассы (1,06 мг/м³), а также разнообразие таксономического состава тинтиннид отмечены в удаленной от полуострова части пролива, где наблюдалось массовое цветение фитопланктона. В прибрежной зоне пролива Брансфилда вдоль Антарктического полуострова тинтинниды обнаружены не были.
Remove selected На основі матеріалів, зібраних під час 7-ї Української антарктичної експедиції у районі протоки Брансфілда в березні 2002 року, описано таксономічний склад і просторовий розподіл раковинних інфузорій. У пробах було знайдено 7 видів тінтіннід. Переважаючими були Cymatocylis affinis/convallaria. Максимальні показники чисельності (5622 екз/м³) і біомаси (1,06 мг/м³), а також різноманітність таксономічного складу тінтіннід відзначались у віддаленій від півострова частині протоки, де спостерігалось масове цвітіння фітопланктону. В узбережній зоні протоки Брансфілдавздовж Антарктичного півострова трінтіннід не було виявлено. Taxonomy, abundance and biomass of tintinnids from the Bransfield Strait were investigated during 7-th Ukrainian Antarctic Expedition (March, 2002). 7 species of tintinnids were found in the samples. Cymatocylis affins/convallaria dominated in terms of abundance (3373 cells/m³) and biomass (0,64 mgWW/m³). The highest total tintinnid abundance (5622 cells/m³) and biomass (1,06 mg WW/m³) were recorded at the stations distant from the Antarctic Peninsula, while in the coastal waters tintinnids were not found. It was noticed that tintinnid communituy depend on level of phytoplankton development, hydrodynamical and hydrochemical conditions in the Bransfield Strait during March 2002.