Результаты исследований биологической структуры популяции криля (Euphausia superba Dana) в водах острова Южная Георгия в июле-октябре 2001 г. - Савич, М.С.; Жук, Н.Н. (Національний антарктичний науковий центр МОН України, 2004)
Рассматривается биологическое состояние антарктического криля Euphausia superba Dana в малоизученные зимние (июль-август) и весенние (сентябрь-октябрь) месяцы 2001 г., обитающего на шельфе и склоне северной части о-ва Южная Георгия. По результатам исследований выделены две размерные группы – молодь и взрослые особи, отличающиеся сезонным разнообразием морфофизиологических параметров, а также негативными свойствами – резорбцией сперматофоров у самцов и заболеванием мягких тканей криля. Розглядається біологічний стан антарктичного криля Euphausia superba Dana в маловивчених зимових (липень-серпень) та весняних (вересень-жовтень) місяцях 2001 р., на шельфі та схилі північної частини острова Південна Георгія. За результатами досліджень виділено дві розмірні групи – молодь і дорослі особини, що відрізняються сезонним різноманіттям морфофізіологічних параметрів, а також негативними властивостями – резорбцією сперматофорів у самців і захворюванням м’яких тканин криля. We consider the biological state of Antarctic krill Euphausia superba inhabiting the shelf and the slope at northern South Georgia Island in poorly investigated winter (July-August) and spring (September-October) months of 2001. According to the results of the research two size groups were distinguished – juveniles and mature individuals, characterized by seasonal variability of morphophysiological parameters as well as negative features – resorption of spermatophores in males and krill’s disease of soft tissues.