Первичная продукция в проливе Брансфилда в марте 2002 года - Чмыр, В.Д.; Сысоев, А.А. (Національний антарктичний науковий центр МОН України, 2004)
Первичная продукция (ПП) определена радиоуглеродным методом на 28 станциях в западной части пролива Брансфилда с 9 по 21 марта 2002 г. Более продуктивными были воды центральной и северной части пролива, где величины ПП превосходят 10 мг С м⁻³ сут⁻¹. Тут, а также на одной из станций в проливе Герлаха отмечены максимальные величины ПП – больше 20 мг С м⁻³ сут⁻¹. Минимальные значения – 2-5 мг С м⁻³ сут⁻¹ получены в южной части пролива, прилегающей к Антарктическому полуострову. Интегральные значения ПП В слое фотосинтеза по определению на 8 станциях были в пределах от 75 до 244 мг С м⁻³ сут⁻¹. Среднесуточные значения ПП были 8,9 мгСм⁻³ сут⁻¹ в поверхностном слое та 144 мг С м⁻³ сут⁻¹ в слое фотосинтеза. Низкие значения ПП в продуктивной акватории пролива объясняются необычайно холодным летом, ранним похолоданием и сильными штормами в марте 2002 года. Визначення первинної продукції (ПП) виконані радiовуглецевим методом на 28 станціях у західній частині протоки Брансфiлда з 9 по 21 березня 2002 р. Більш продуктивними були води центральної та північної частини протоки, де величини ПП перевищують 10 мг С м⁻³ добу⁻¹. Тут, а також на одній станції у протоці Герлаха відзначені максимальна величини ПП – більше 20 мг С м⁻³ добу⁻¹. Мiнiмальнi значення – 2-5 мг С м⁻³ добу⁻¹ одержані у південній частині протоки, що прилягає до Антарктичного півострова. Інтегральні значення ПП у шарі фотосинтезу за визначеннями на 8-ми станціях були у межах від 75 до 244 мг С м⁻² добу⁻¹. Середні добові значення ПП були 8,9 мг С м⁻³ у поверхневому шарі та 144 мг С м⁻² у шарі фотосинтезу. Низькі значення ПП у продуктивній акваторії протоки пояснюються незвичайно холодним літом, раннім похолоданням та сильними штормами в березні 2002 року. Primary production (PP) rates were measured by a radiocarbon method at 28 stations in the southwestern Bransfield Strait (BS) during 9 – 21 March 2002. More productive waters with PP rates in excess of 10 mg C m⁻³ day⁻¹ for surface layer were in the central and northern BS.. Here and at one station in the Gerlach Strait the maximal PP rates in excess of 20 mg C m⁻³ day⁻¹ were determined. Minimal PP values 2 -5 mg C m⁻³ day⁻¹ we documented in the southern BS along the Antarctic Peninsula. The integrated primary production values for the euphotic zone by the measurings at 8 stations ranged from 75 to 244 mg C m⁻² day⁻¹. Mean PP rates were 8,9 mg C m⁻³ day⁻¹ (1,92 – 24,51) for the surface layer and 144 mg C m⁻² day⁻¹ for the euphotic zone. The anomalous cold summer, strong storms and early winter coming in March 2002 may explain low PP rates in the productive BS area.