Региональные особенности биологического состояния криля Euphausia superba Dana, обитающего в шельфовых водах острова Южная Георгия в июне-августе 2004 года - Жук, Н.Н.; Савич, М.С. (Український антарктичний журнал, 2005)
В шельфовых водах северной части острова Южная Георгия был собран материал, позволяющий судить о морфофизиологическом состоянии антарктического криля (Euphausia superba) в зимние месяцы Южного полушария (июнь-август) 2004 г. Анализ вариационных кривых позволил выделить три размерные группы криля: первая – мелкий криль (модальный размер 32-40 мм), вторая – сравнительно крупные рачки (модальный размер 34-44 мм), третья – крупный криль (модальный размер 44-50 мм). Установлена изменчивость в их распределении: на северо-западном участке шельфа доминировали мелкие рачки (группа I). При продвижении промысла в восточном направлении доля молоди существенно уменьшалась, а количество рачков второй группы увеличивалось. Одноразмерные группы криля как на северо-западном, так и на северо-восточном участках в течение зимы имели одинаковое морфофизиологическое состояние. Различия зафиксированы во второй половине зимы и касались стадий зрелости самок и самцов: в июне самцы и самки находились на I и II стадии, а в июле-августе соответственно на II и II-III. Как и ранее (2001-2003 гг.), среди крупноразмерных особей криля выявлено поражение мягких тканей карапакса и его хитинового покрова. Процент пораженного криля на северо-западном участке достигал 7,5, а на северо-восточном – 5,5. У шельфових водах північної частини острова Південна Георгія було зібрано матеріал, що дозволив зробити висновки про морфофізіологічний стан антарктичного криля (Euphasia superba) у зимові місяці Південної півкулі (червень-серпень) 2004 р. Аналіз варіаційних кривих дозволив виділити три розмірні групи криля: перша – дрібний криль (модальний розмір 32-40 мм), друга – порівняно великі рачки (модальний розмір 34-44 мм), третя – великий криль (модальний розмір 44-50 мм). Виявлена мінливість у їх розподілі: на північно-західній ділянці шельфу домінували дрібні рачки (група I). При просуванні промислу у східному напрямі доля молоді суттєво зменшувалась, а кількість рачків другої групи збільшувалась. Однорозмірні групи криля як на північно-західній, так і на північно-східній ділянках протягом зими мали однаковий морфофізіологічний стан. Відмінності було зафіксовано у другій половині зими, і вони стосувалися стадій зрілості самок і самців: у червні самці і самки знаходились на I і II стадії, а у липні-серпні відповідно на II и II-III. Як і раніше (2001-2003 рр.), серед великорозмірних особин криля виявлено ураження м’яких тканин карапаксу і його хітинового покриву. Процент ураженого криля на північно-західній ділянці досягав 7,5, а на північно-східній – 5,5. The data collected in the shelf waters of the northern South Georgia allowed determining the morpho-physiological state of Antarctic krill (Euphausia superba) in the winter months of the Southern Hemisphere (June-August, 2004). The analysis of variation curves allowed distinguishing three krill size groups: the first group is small krill (of modal size 32-40 mm), the second – comparatively large crustaceans (of modal size 34-44 mm), and the third – large krill (of modal size 44-50 mm). Changeability of their distribution was found: on the north-western shelf small crustaceans prevailed (Group I). As the fishery was moving to the east the rate of juveniles decreased considerably, and the abundance of the second group krill increased. During winter krill groups of the same size had similar morpho-physiological state both on the north-western and north-eastern ground. The differences were recorded in the second half of the winter. They dealt with maturity stages of females and males: in June males and females were at I and II stages, and in July-August – at stages II and II-III, correspondingly. As it was before (2001-2003), among large krill individuals the affection of carapace soft tissues and its chitinous cover was found. The percentage of the affected krill on the north-western ground reached 7.5, and on the north-eastern one – 5.5.