Детекція фітовірусів в мохах та рослинах Deschampsia аntarctica в районі Аргентинських островів Антарктиди - Будзанівська, І.Г.; Шевченко, Т.П.; Шитіков, Є.С.; Олійник, С.В.; Поліщук, В.П. (Український антарктичний журнал, 2005)
Зважаючи на актуальність вивчення вірусів рослин в Антарктиді, метою даної роботи було дослідити різноманітність та розповсюдженність фітовірусів серед вищих та нижчих рослин, які є ендемічними для району Аргентинських островів. Було досліджено зразки рослин з УАС «академік Вернадський» та найближчіх островів архіпелагу, таких як Піттерман, Ялур, Скуа, В‘єнке, Вінтер, Барселот та мис Расмунсен за допомогою непрямого та сендвіч імуноферментного аналізу на наявність антигенів фітовірусів, таких як вірус тютюнової мозаїки, вірус зеленої крапчатої мозаїки огірка, Х-вірус картоплі, вірус огіркової мозаїки, вірус мозаїки люцерни, вірус плямистого зів‘янення томатів. В зразках рослин Deschampcia аntarctica та мохах родів Barbilophozia та Polytrichum нами були детектовані антигени вірусів, які належать до різних таксономічних груп, а саме вірус тютюнової мозаїки (Tobamovirus), вірус зеленої крапчатої мозаїки огірка (Tobamovirus), вірус огіркової мозаїки (Bromoviridae, Cucumovirus), вірус плямистого зів‘янення томатів (Bunyaviridae, Tospovirus). Дані, отримані в результаті наших досліджень, свідчать про досить високу різноманітність антигенних детермінант вірусів рослин, які детектуються в Антарктиді. В связи с актуальностью изучения вирусов растений в Антарктиде, целью данной работы было исследование разнообразия и распространения фитовирусов среди высших и низших растений, которые являются эндемичными для района Аргентинских островов. Были исследованы образцы растений с УАС «академик Вернадский» и наибольших островов архипелага, таких как Питтерман, Ялур, Скуа, Вьенке, Винтер, Барселот и мыс Расмунсен с помощью непрямого и сендвич имуноферментного анализа на наличие антигенов фитовирусов, таких как вирус табачной мозаики, вирус зеленой крапчатой мозаики огурца, Х-вирус картофеля, вирус огуречной мозаики, вирус мозаики люцерны, вирус пятнистого увядания томатов. В растениях Deschampcia аntarctica и мхах родов Barbilophozia и Polytrichum нами были детектированы антигени вирусов, которые относятся к разным таксономическим группам, а именно вирус табачной мозаики (Tobamovirus), вирус зеленой крапчатой мозаики огурца (Tobamovirus вирус огуречной мозаики (Bromoviridae, Cucumovirus), вирус пятнистого увядания томатов (Bunyaviridae, Tospovirus). Данные, полученные в результате наших исследований, показывают достаточно большое разнообразие антигенов вирусов растений, которые обнаруживаются в Антарктиде. Counting on the importance of plant virus research in Antarctica, the purpose of this work was to investigate the diversity and spreading of phytoviruses among higher and elementary plants which are endemic to the region of Argentina islands. Deploying indirect and sandwich ELISA, we analyzed plant samples from UAS “Academician Vernadskiy” and the biggest islands of archipelago including Pitterman, Yalur, Skua, Wienke, Winter, Barselot, and cape Rassmunsen, for the presence of phytoviruses’ antigens. Among the viruses tested were Tobacco mosaic virus, Cucumber green mottle mosaic virus, Potato virus X, Cucumber mosaic virus, Alfalfa mosaic virus, and Tomato spotted wilt virus. Our study revealed antigens of viruses belonging to various taxonomic groups in Deschampcia аntarctica plants and mosses from Barbilophozia and Polytrichum genera. Tobacco mosaic virus and Cucumber green mottle mosaic virus (Tobamovirus), Cucumber mosaic virus (Bromoviridae, Cucumovirus), and Tomato spotted wilt virus (Bunyaviridae, Tos povirus) have been detected in the samples. The obtained data allow to state a comparative diversity of plant viruses found in Antarctica.