Сучасні тенденції наукових досліджень Антарктики (наукометричний аналіз) - Віденіна, Н.Г. (Український антарктичний журнал, 2005)
Методами бібліометрії вивчені сучасні тенденції розвитку закордонних досліджень Антарктики. Як джерело бібліографічної інформації використані тематичні електронні бази даних Cold Regions Bibliography (Бібліотека Конгресу США), Antarctic Bibliography (Американський геологічний інститут) та спеціалізована за науковою інформацією пошукова система Scirus, доступні для пошуку в Web. Наведені їх порівняльні оцінки і обґрунтовано вибір пошукової машини Scirus для проведення наукометричного аналізу. Показано, що індексована в Scirus закордонна наукова бібліографія щодо Антарктики являє собою цілісний інформаційний канал у світовій системі наукової комунікації. На основі одержаних бібліометричних даних показано, що наукові дослідження в регіоні Антарктичного півострова є однією з ключових складових наукової діяльності країн в Антарктиці. З усіх географічних регіонів Антарктики в наукових публікаціях найчастіше згадуються: Південний океан (20 % бібліографічних записів), Індійський океан (13 %), Море Уедделла (11 %) та Антарктичний півострів (8 %). Сумарна частка наукових робіт з основних географічних об’єктів, що належать до регіону Антарктичного півострова, складає майже третину загального числа наукових публікацій з дослідження Антарктики і продовжує зростати. За останні 10 років їх число збільшилося на 10–40 %, за винятком таких галузей наук як медицина, метеорологія та гляціологія. Оцінка обсягів та динаміки зростання масивів бібліографічної інформації з екологічних та природоохоронних напрямків досліджень дозволяє зробити висновок щодо розвитку процесу екологізації як загальної тенденції діяльності країн в Антарктиці. В той же час, виявлено значні відмінності структурних та динамічних характеристик досліджених бібліографічних масивів для окремих країн, географічних регіонів Антарктики, галузей наук та напрямів екологічних досліджень. Библиометрическими методами исследованы современные тенденции развития зарубежных исследований Антарктики. В качестве источников библиографической информации использованы тематические электронные базы данных Cold Regions Bibliography (Библиотека Конгресса США), Antarctic Bibliography (Американский геологический институт) и специализированная по научной информации поисковая система Scirus, доступные для поиска в Web. Даны их сравнительные оценки и обоснован выбор поисковой машины Scirus для проведения наукометрического анализа. Показано, что зарубежная научная библиография об Антарктике, индексированная в Scirus, представляет собой целостный информационный канал в мировой системе научной коммуникации. На основании полученных библиометрических данных показано, что научные исследования в регионе Антарктического полуострова являются одной из ключевых составляющих научной деятельности стран в Антарктике. Из всех географических регионов Антарктики в научных публикациях наиболее часто упоминаются: Южный океан (20 % библиографических записей), Индийский океан (13 %), Море Уэдделла (11 %) и Антарктический полуостров (8 %). Суммарная доля научных работ по основным географическим объектам, относящимся к региону Антарктического полуострова, составляет почти треть общего числа научных публикаций по исследованию Антарктики и продолжает расти. За последние 10 лет их число выросло на 10–40 %, за исключением таких областей наук как медицина, метеорология и гляциология. Оценка объемов и динамики роста массивов библиографической информации по экологическим и природоохранным направлениям исследований позволяет сделать вывод о развитии процесса экологизации как общей тенденции деятельности стран в Антарктике. В то же время, выявлены значительные отличия структурных и динамических характеристик исследованных библиографических массивов для отдельных стран, географических регионов Антарктики, областей наук и направлений экологических исследований. Modern trends of Antarctic research activities are studied by bibliometric techniques. Sources of bibliographic data include thematic electronic databases Cold Regions Bibliography (Library of U.S. Congress), Antarctic Bibliography (American Geological Institute), and search engine for scientific information Scirus, being available for online searching. Their comparative assessments and arguments “for” using the search engine Scirus for scientometric analysis are given. It is shown, that foreign scientific Antarctic publications, indexed in Scirus, is an integral informational channel in the world system of scolarly communication. On the basis of received bibliometric data it is shown, that scientific research in the Antarctic Peninsula region is one of key components of scientific activities of countries in Antarctica. Out of all geographic regions of Antarctica, the most common ones in scientific publications are Southern Ocean (20 % of bibliographic records), Indian Ocean (13 %), Weddell Sea (11 %), and Antarctic Peninsula (8 %). Total share of scientific articles on main geographical objects in the region of Antarctic Peninsula makes up almost one third of total number of scientific publications, devoted to Antarctic researches, and this number grows. During last 10 years, their number increased by 10–40 % except such scientific fields as medicine, meteorology and glaciology. Assessment of size and dynamics of growth of bibliographic data by environmental research directions results in ecologization as a general tendency of countries’ activities in Antarctica. In the same time, there are significant differences of structural and dynamic characteristics of studied bibliographic databases for some countries, Antarctic geographical regions, scientific fields and areas of environmental researches.