Антарктичний туризм у зарубіжних публікаціях за 1991-2005 роки - Федчук, A.П. (Український антарктичний журнал, 2005)
Здійснено огляд зарубіжної англомовної наукової літератури з проблематики антарктичного туризму, опублікованої за 1991-2005 рр. На основі аналізу обсягів та динаміки виходу публікацій, виявлено хвилеподібну зацікавленість наукової спільноти до зазначеної проблематики: пік першої хвилі – 1994-1996 рр., другої – 2004 р. Методами наукометричного аналізу структуровано 410 записів масиву бібліографічних даних за вказаний період. Показано, що більше половини джерел представлено на засіданнях Консультативних нарадах Договору про Антарктику. За основними аспектами проблематики виділено 12 напрямів дослідження. Обсяг та динаміка публікацій з екологічних аспектів розвитку туризму узгоджується з тенденцією загальної екологізації наукових досліджень в Антарктиці. Водночас, виявлено відмінність у структурі публікацій за аспектами проблематики антарктичного туризму і світової антарктичної науки в цілому: встановлено, що питанням правового регулювання туристської діяльності та її відповідності основним документам Системи Договору про Антарктику присвячено понад 20% публікацій. Окреслено значний пласт неопрацьованих питань та намічені тенденції диверсифікації напрямів дослідження. Показано важливість зростання науково-практичних розробок конструктивного характеру з чітко вираженою географічною складовою, їх значення для складання планів управління територіями і вдосконалення регіональної туристської політики. Окремо висвітлено результати досліджень, пов’язані з районом наукових інтересів України в Антарктиці. Произведен обзор зарубежной англоязычной научной литературы по проблематике антарктического туризма за 1991-2005 гг. На основе анализа объемов и динамики выхода публикаций, выявлена волнообразная заинтересованность научного сообщества к указанной проблематике: пик первой волны – 1994-1996 гг., второй – 2002 г. Методами наукометрического анализа структурировано 410 записей массива библиографических данных за выделенный период. Показано, что больше половины источников представлено на Консультативных совещаниях Договора об Антарктике. По основным аспектам проблематики выделено 12 направлений исследований. Объем и динамика роста исследований по экологическим аспектам развития туризма согласовывается с тенденцией общей экологизации научных исследований в Антарктике. В то же время, выявлены отличия в структуре публикаций по аспектам проблематики антарктического туризма и мировой антарктической науки в целом: установлено, что вопросам правового регулирования туристской деятельности и ее соответствия основным документам Системы Договора об Антарктике уделено более 20% публикаций. Вскрыт значительный пласт неотработанных вопросов и намечены тенденции диверсификации направлений исследований. Показано важность научно-практических разработок конструктивного характера с четко выраженной географической составляющей, их значение для составления планов управления территориями и усовершенствования региональной туристской политики. Отдельно освещены результаты исследований, связанных с районом научных интересов Украины в Антарктике. The review of the foreign English-language scientific literature on the Antarctic tourism problematic for 1991-2005 is made. On the basis analysis of volumes and dynamics of an output publications, wavy interest of scientific community to the specified problematic is revealed: peak of the first wave - 994-1996, the second - 2002. It is structured 410 records of a bibliographic database for the allocated period with the help of bibliometrics analysis methods. It is shown, that the greatest numbers of sources are submitted at the Antarctic Treaty Consultative Meetings. According to the basic aspects of a problematic the 12 researches directions are allocated. The volume and dynamics growth of researches on ecological aspects of tourism development is coordinated with the tendency of the general ecologization scientific researches in Antarctic Region. At the same time, it is revealed the differences in structure publications on aspects of problematic of the Antarctic tourism and a world Antarctic science. It is established, that legal regulation questions of tourist activity and its conformity to the basic documents of Antarctic Treaty System are given more than 20 % of publications. The significant layer of unfinished questions is discovered and tendencies of researches directions diversification are planned. The value of constructive character scientific-practical development with a well-defined geographical component is shown and its significance for sites management plans composition and improvement the regional tourist policy are described. Results of the researches connected with the area of scientific interests of Ukrainian in Antarctic are separately covered.