Пам'яткоохоронні традиції кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. у археологічному середовищі Галичини - Булик, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті розглядається консерваторська діяльність
археологів у Східній Галичині наприкінці ХІХ – першій половині
ХХ ст. Значне місце відводиться діяльності консерваторів,
які виконували обов’язки після реформи 1873 р., зокрема І. Шараневича, Л. Цвіклінського, К. Ліске. Висвітлюється історія функціонування Грона/Кола консерваторів Східної Галичини.
Розглянуто урядові постанови та відображено роль держави у охороні археологічних пам’яток. Простежено зміни, які
відбулися після Першої світової війни і зникнення з політичної
карти Австро-Угорщини. Акцентовано увагу на діяльності консерватора львівського округу Богдана Януша у складі Державного об’єднання Консерваторів Доісторичних Пам’яток. В статье рассмотрена консерваторская/охранная
деятельность археологов Восточной Галичины в конце
XIX – первой половине ХХ ст. Особое внимание уделено
деятельности консерваторов, которые приступили к
исполнению своих обязанностей в области сохранения
памятников культуры после реформы 1873 г., в частности
И. Шараневича, Л. Цвиклинского, К. Лиске. Освещена история
функционирования «Грозди»/Круга консерваторов Восточной
Галичины. Рассмотрены правительственные постановления
и отражена роль государства в охране археологического
наследия. Прослежены изменения, произошедшие после Первой мировой войны и исчезновения с политической карты
Австро-Венгрии. Детализирована деятельность консерватора львовского округа Богдана Януша в составе Государственного объединения Консерваторов доисторических памятников. Conservatory activities of archaeologists in Eastern Halychyna
during the end of XIX – beginning of XX century is analyzed at the
article. Special attention is focused on activity of conservators, who
carried out their duties after reform of 1873, including I. Sharanevych,
L. Cwiklinski, K. Liske. History of the functioning of Group/Circle
of conservators of Eastern Halychyna is highlighted. Government
resolutions and role of the state at the protecting of archaeological
monuments are examined. Changes that took place after the World
War I and disappearance of Austria-Hungary from the political
map are considered. Activities of conservator of L’viv district
Bohdan Janusz as a member of the State Union of Conservatives of
Prehistoric Monuments is particularly emphasized.