Вивчення курганних могильників Чернігівського Подесення у 80-х роках ХХ ст. (за матеріалами архіву ІА НАН України) - Гарига-Грихно, М.М. (Сіверщина в історії України, 2016)
Курганні могильники Чернігівського Подесення притягували інтерес вчених істориків та археологів починаючи ще з ХІХ ст. Вперше вони були описані у праці О.П. Шафонського «Черниговского намесничества топографическое описание», виданій 1851 р. Згодом, наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст., розкопками курганних могильників у цьому регіоні в різний час займалися Д.Я. Самоквасов, П.С. Уварова, П М. Добровольский та ін. Лише роботами О.В. Шекуна упродовж першої половини 1980-х років ХХ ст. було відкрито та обстежено 15 курганних некрополів на теренах Чернігівського Подесення, що дозволило їх картографувати й паспортизувати. Курганные могильники Черниговского Подесенья привлекали интерес ученых историков и археологов начиная с XIX в. Впервые они были описаны в работе А.Ф. Шафонского «Черниговского наместничества топографическое описание», изданной 1851 г. Впоследствии в конце XIX – начале ХХ в. раскопками курганных могильников в регионе в разное время занимались Д.Я. Самоквасов, П.С. Уварова, П.М. Добровольский и др. Только работами А.В. Шекуна в течение первой половины 1980-х годов ХХ ст. было открыто и обследовано 15 курганных некрополей на территории Черниговского Подесенья, что позволило их картографировать и паспортизовать. Chernihiv burial mounds of Podesennya have been attracting the scientifi c interest of historians and archaeologists since the beginning of the nineteenth century. They were fi rst described in the work O.P. Shafonskiy «Topographic Description of Chernihiv’s region», published in 1851. Later in the XIXth – early XXth century, the excavations of burial mounds in the area were carried out by D.Ya. Samokvasov, P.S. Uvarova, P.M. Dobrovolsky, and others. Only in works by O.V. Shekun during the fi rst half of 1980th of the twentieth century 15 burial cemeteries in the territory of Chernihiv Podesennya were opened and examined, which allowed to show them on the map and give ditails.