Северяне в еврейско-хазарской переписке: проблемы историографии - Кириченко, М.И. (Сіверщина в історії України, 2016)
Статья посвящена анализу развития представлений о
подлинности документов еврейско-хазарской переписки и
атрибуции упомянутого в письме царя Иосифа этнонима
«С-в-р» в историографии XIX–XXI вв. Автор пришел к выводу,
что четкого мнения относительно места еврейско-хазарской
переписки в источниковой базе по истории северян так и
не сформировалось. Нет единого мнения и относительно
правомерности трактовки упоминаемого в ней этнонима «С-в-р» как северян. Стаття присвячена аналізу розвитку уявлень про
автентичність документів єврейсько-хозарського листування
та атрибуції наведеного у листі царя Йосипа етноніма «С-в-р»
в історіографії XIX–XXI ст. Автор прийшов до висновку, що
чіткої думки щодо місця єврейсько-хозарського листування в
джерельній базі з історії сіверян так і не сформувалося. Немає
єдиної думки і щодо правомірності трактування згадуваного в
ній етноніма «С-в-р» як сіверян. This article analyzes the development of ideas about the
authenticity of Khazar Correspondence documents and attribution
of ethnonym «S-w-r» in the historiography of the XIX–XXI centuries.
The author came to the conclusion that a clear opinion on the place
of Khazar Correspondence in the source base on the history of the
Severians have not emerged. Also, there is no consensus on the
interpretation of ethnonym «S-w-r» as Severians.