Особливості взаємовідносин північно-східних земель України та Великого князівства Литовського в першій половині XV ст. - Бірюк, П.М. (Сіверщина в історії України, 2016)
Стаття присвячена аналізу політичних взаємин між
Сіверщиною, Смоленщиною, Новосильськими князівствами
та Великим князівством Литовським. З’ясовано причини
розбіжностей, основні норми та правові аспекти
відносин. Зроблено детальну характеристику договорів та
адміністративних заходів в середині князівств. Статья посвящена анализу политических отношений
между Северщиной, Смоленщиной, Новосильскими
княжествами и Великим княжествам Литовским. Выяснены
причины разногласий, основные нормы и правовые аспекты
отношений. Сделано подробную характеристику договоров и
административных мер в середине княжеств. The article is devoted to the analysis of political relations
between Sivershchyna, Smolenshchyna, Novosylske principality
and Great duchy Lithuanian. Reasons of disagreements, basic
norms and legal aspects of relations were found out. The detailed
description of agreements and administrative measures in the middle
of principalities was done.