Церковне прокляття гетьмана Дем'яна Многогрішного - Мамалага, В.В. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті розглядається історія церковного прокляття, накладеного на гетьмана Д. Многогрішного константинопольським патріархом у 1670 р. Встановлюється особа ініціатора цього демаршу та мотиви такого кроку. В статье рассматривается история церковного проклятия, наложенного на гетмана Д. Многогрешного константинопольским патриархом в 1670 г. Устанавливается личность инициатора этого демарша и мотивы такого шага. This article reviews the curse imposed on church Hetman D. Mnohohrishnyi by Patriarch of Constantinople in 1670. The person of initiator of this demarche and motives of such a step is installed.