Магнитное поле Антарктики по результатам обсерваторских наблюдений и модельных расчётов IGRF - Бахмутов, В.Г.; Яременко, Л.Н.; Мельник, Г.В.; Шендеровская, О.Я. (Український антарктичний журнал, 2006)
Представлено карти складових головного магнітного поля для 1960, 1995 і 2000 рр та його вікових варіацій для епох 1958 і 1997,5 рр. для Антарктики, побудовані за спостереженнями на антарктичних обсерваторіях з 1958 по 2003 рр. та на модельних розрахунках магнітного поля за коефіцієнтами IGRF на ділянках, не охоплених спостереженнями. Встановлено загальне зменшення інтенсивності магнітного поля в районі Антарктики, вплив Тихоокеанського фокуса вікового ходу на узбережжі Антарктиди на довготах 240–360º сх. д. та великий градієнт вікових варіацій між деякими порівняно близько розташованими обсерваторіями. The maps of components of the main magnetic field for 1960, 1995 and 2000 and its secular variations for epoch 1958 and 1997,5 for Antarctic, constructed on supervision on the Antarctic observatories with 1958 on 2003 and to modelling calculations of a magnetic field by IGRF coefficients are presented. The general reduction of intensity of a magnetic field in area of Antarctic, influence of Pacific focus of a century course on coast of Antarctica on longitudes 240–360º E and the big gradient of secular variations between the some rather closes located observatories is established.