Новые представители рода Pseudomonas из почв Антарктиды - Коцофляк, О.И. (Український антарктичний журнал, 2006)
Из проб почвы, мха и донных отложений, отобранных на островах Галиндез, Питерман и Десепшн, было выделено 59 штаммов бактерий рода Pseudomonas. Исследование этих культур по 113 фенотипическим признакам и результаты идентификации при помощи компьютерной программы позволили отнести 25 штаммов к V биовару P. fluorescens, 22 –- к биоварам А и В P.putida, 2 – к P. alcalifila. Данные сиквенса гипервариабельного участка гена 16S рРНК и фенотипического анализа позволили отнести 8 антарктических изолятов к P. fragi и P. veronii, а также показали принадлежность двух неидентифицированных штаммов псевдомонад к P. Fluorescens-комплексу. Полученные данные свидетельствуют о том, что микробиота Антарктики представлена как повсеместно распространенными, так и специфическими, возможно новыми, видами псевдомонад. Із зразків грунту, моху і донних відкладень, відібраних на островах Галіндез, Пітерман і Десепшн, було виділено 59 штамів бактерій роду Pseudomonas. Дослідження цих культур за 113 фенотиповими ознаками та результати ідентифікації за допомогою комп’ютерної програми дозволили віднести 25 штамів до V біовару P. fluorescens, 22 – до біоварів А і В P.putida, 2 – до P. alcalifila. Дані сиквенсу гіперваріабельної ділянки гена 16S рРНК та фенотипового аналізу дозволили віднести 8 антарктичних ізолятів до P. fragi і P. veronii і показали приналежність 2-х неідентифікованих штамів псевдомонад до P. Fluorescens-комплексу. Одержані дані свідчать про те, що мікробіота Антарктики представлена як широко розповсюдженими, так і специфічними, можливо, новими видами псевдомонад. 59 strains of pseudomonads have been isolated from soil, moss and silt of Galindes, Piterman and Deseption islands. 113 phenotypic characteristics were studied for these strains and using computer analysis 25 strains were identified as representatives of Pseudomonas fluorescens biovar V, 22 – as P.putida biovars A and B, 2 – as P. alcalifilai. Results of 16 S rRNA sequence and phenotypic analysis allowed to identify 8 antarctic isolates as P.veronii and P. fragi and have shown belonging of 2 non-identified strains to P. fluorescens – complex. Obtained data give evidence, that Antarctic bacteria include both the widespread and exotic, probably new species of pseudomonads.