Многолетняя динамика численности пингвина Дженту Pygoscelis Papua (Forst.) и рост антарктического туризма в районе станции Академик Вернадский - Игнатьев, С.М.; Федчук, А.П. (Український антарктичний журнал, 2006)
Исследовалось влияние антарктического туризма как антропогенного фактора на общую численность и эффективность размножения пингвина дженту Pygoscelis papua в районе станции Академик Вернадский (Архипелаг Аргентинские острова). Общая численность этих пингвинов за последнее десятилетие увеличилась почти вдвое на фоне трехкратного увеличения количества туристических посещений региона. Отмечается стабильно высокий репродуктивный успех этого вида, не зависящий от уровня рекреационного использования региона. Не отмечено увеличения элиминации потомства хищниками (поморниками) в колониях, посещаемых туристами. Полученные результаты не дают основания для того, чтобы считать туризм (в его существующих формах) фактором, существенно влияющим на численность пингвинов дженту. Досліджувався вплив антарктичного туризму як антропогенного фактора на загальну чисельність і ефективність розмноження пінгвіна дженту Pygoscelіs papua у районі станції Академік Вернадський. Загальна чисельність цих пінгвінів за останнє десятиріччя збільшилася майже вдвічі на тлі триразового збільшення кількості туристичних відвідувань регіону. Відзначається стабільно високий репродуктивний успіх цього виду, що не залежить від рівня рекреаційного використання регіону. Не відзначено збільшення елімінації потомства хижаками (поморниками) у колоніях, що відвідуються туристами. Отримані результати не дають підстав для того, аби вважати туризм (у його існуючих формах) фактором, що істотно впливає на чисельність пінгвінів дженту. The effect of the Antarctic tourism, as anthropogenic factor, on a total abundance and breeding success of the gentoo penguin, Pygoscelis papua, in region of the station Academic Vernadsky (Archipelago the Argentina islands) was researched. The total abundance of these penguins for the last decade has increased almost twice on a background of triple increase of a number of tourist visitations of locale. We mark a stable high breeding success of this species, which does not depend on a level of recreational usage of region. The augmentation of elimination of brooding by predators (skuas) in colonies, which are visited by the tourists, is absent. The obtained results do not give the basis to consider tourism (in its existing forms) as the factor, which essentially influences abundance of gentoo penguins.