Адаптація людини в Антарктиці - Моісеєнко, Є.В. (Український антарктичний журнал, 2006)
Підсумовано результати медико-біологічних досліджень в Антарктиці за десятирічний період. Адаптація людини до умов Антарктики є динамічним процесом, перебіг якого відбувається на фоні структурних перебудов функціональних систем організму під комплексним впливом факторів, що постійно змінюються. Це ускладнює досягнення бажаної фази стійкої адаптації і потребує застосування технологій корекції психофізіологічного статусу, профілактики захворюваності та впровадження системи реабілітаційних заходів після повернення із антарктичної експедиції. Представлен итог результатов медико-биологических исследований в Антарктике за десятилетний период. Адаптация человека в Антарктике динамична и протекает на фоне структурных перестроек функциональных систем организма под влиянием комплекса меняющихся факторов. Это усложняет достижение фазы стойкой адаптации и требует применения технологий коррекции психофизиологического состояния, профилактики заболеваемости, внедрения системы реабилитационных мероприятий после возвращения из экспедиции. People adaptation problem in Antarctic conditions are not insolvable up to now and is the base of medical-biological researches. The purpose of this study was to find out peculiarities in the function of the psychic-physiological and the external respiration and circulation of the human while having a long-term stay under the conditions of Antarctic station.