Оценка современного оледенения Берега Грейама (Антарктический полуостров) и островов Аргентинского архипелага - Грищенко, В.Ф. (Український антарктичний журнал, 2006)
В работе изложены результаты гляциологических исследований, выполненных в течение первых 10 лет существования Украинской антарктической станции Академик Вернадский: массбалансовые наблюдения на леднике Домашний острова Галиндез (в комплексе с метеорологическими), выявление особенностей режима и характеристик снежного покрова в районе станции, условий формирования айсбергов в морских акваториях и снежных лавин на Антарктическом полуострове; по результатам рекогносцировочных обследований с применением визуального обследования, фотосъемки и фототеодолитных работ, картографического материала и космических снимков обследованы и описаны материковые выводные ледники Берега Грейама и островные ледовые шапки Аргентинского архипелага. У роботі викладено результати гляціологічних досліджень, що виконувались впродовж перших 10 років існування Української антарктичної станції Академік Вернадський: масбалансові спостереження на льодовику Домашній острова Галіндез (у комплексі з метеорологічними); з’ясування особливостей режиму та характеристик снігового покриву в районі станції, умов формування айсбергів у морських акваторіях та снігових лавин на Антарктичному півострові; за результатами рекогносцирувальних обстежень із застосуванням візуального обстеження, фотозйомки та фототеодолітних робіт, картографічного матеріалу і космічних знімків обстежені й описані материкові вивідні льодовики Берега Грейама та острівні льодовикові шапки Аргентинського архіпелагу. In operation the results of glaciological researches, executed within the first 10 years of existence of the Ukrainian Antarctic station the Academic Vernadsky are stated: mass-balance supervision on a glacier Home of Galindez island (in a complex with meteorological), revealing of features of a mode and characteristics of a snow cover in area of station, conditions of formation of icebergs in sea water areas and snow avalanches on the Antarctic peninsula; by results of reconnaissance investigations with application of visual inspection, the photo shootings and fototheodolits operations, cartographical material and space pictures are surveyed and are described of continental removal glaciers of the Graham Coast and island ice caps of the Argentina archipelago.