Численное моделирование воздушного распространения радона вокруг урановых хвостохранилищ - Ковалец, И.В.; Железняк, М.И.; Халченков, А.В.; Удовенко, О.И.; Лаврова, Т.В. (Інститут проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, 2010)
Приведены результаты численного моделирования атмосферного переноса радона вокруг хвостохранилищ уранового производства бывшего ПО «Приднепровский химический завод». Скорости эксхаляции (эмиссии) заданы на основании измерений. Установлено, что загрязнение местности радоном ограничено территорией, непосредственно прилегающей к границам хвостохранилищ. Наведено результати чисельного моделювання атмосферного переносу радону навколо хвостосховищ уранового виробництва колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод». Швидкості ексхаляціі (емісії) задано на основі вимірювання. Згідно розрахунків забруднення місцевості радоном обмежено територією, що безпосередньо прилягає до меж хвостосховищ. Results of digital modeling of the atmospheric transfer of radon around the uranium tailing dumps of the former Industrial Association (IA) «Pridneprovsky Khimicheskiy zavod» are presented. The exhalation (emission) rates are preset on the basis of measurements. It has been established that the locality contamination with radon is limited by the territory directly adjacent to the tailing dump boundaries.