Полковник чернігівський Юхим Якович Лизогуб - Міден, Е.Л. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті розглянуто участь Ю.Я. Лизогуба на чолі Чернігівського полку у військових кампаніях на початку Північної війни. Уточнено роки його перебування на посаді полковника і підтверджено факт виконання ним обов’язків наказного гетьмана у 1701–1703 рр. В статье рассматривается участие Е.Я. Лизогуба во главе Черниговского полка в военных кампаниях начала Северной войны. Уточнены года его пребывания на должности полковника и подтвержден факт исполнения им обязанностей наказного гетмана в 1701–1703 гг. The article considers the pariciation of I. Lizohub as a head of the Chernihivian regiment in the military campaigns in the beginning of the Nothern War. Clarifies his tenure at the polkovnyk’s office and confirm the fact execution of duties as appointed hetman in 1701–1703.