Втрата впливовості Савичів у 1720–1740-ті роки як результат наступу російських вельмож на права української старшини - Гриценко, А.П. (Сіверщина в історії України, 2016)
Стаття присвячена питанню втрати впливовості
української старшин у 1720–1740-х роках на прикладі роду
Савичів та поступового відновлення їх могутності з приходом
до влади гетьмана Кирила Розумовського. Автор статті досліджує значення родичання нащадків
генерального писаря Семена Савича з відомими старшинськими
родами Лівобережної України Ханенків та Якубовичів для розширення власних земельних володінь у XVIII ст. Статья посвящена вопросу потери влияния украинской
старшины в 1720–1740-х годах на примере рода Савичей и
постепенного восстановления их могущества с приходом к
власти гетмана Кирилла Разумовского. Автор статьи исследует значение родства потомков
генерального писаря Семена Савича с другими известными старшинскими родами Левобережной Украины Ханенко и Якубовичей для расширения собственных земельных владений в XVIII в. The article deals with the loss of influence of petty Ukrainian
families in the 1720-1740’s kind of an example the Saviches
and their influence gradual recovery with the arrival of Hetman
Kyrylo Rozumovskyi.
The author of the article shows value of relationship of descendants
of the general clerk Savуch with other famous Left Bank Ukraine officers' families Khanenko and Yakubovich for expansion of their own land possession in the 18 th century.