Чернігівський Спасо-Преображенський собор у міському середовищі ХVIII ст. - Ванжула, О.М. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті проаналізовано склад духовенства та парафіян чернігівського Спасо-Преображенського собору протягом ХVIII cт., розкрито причини зменшення його ролі у міському середовищі Чернігова та занепаду соборної парафії у другій половині ХVІІІ ст. В статье проанализировано состав духовенства и прихожан черниговского Спасо-Преображенского собора на протяжении ХVIII века, раскрыты причины уменьшения его роли в городском социуме и упадка соборного прихода во второй половине ХVІІІ в. The article analyzes the clergy and parish structure of the Cathedral of the Transfi guration of Our Savior in Chernihiv during the 18th century, reveals the reasons for reducing its role in Chernihiv’s urban environment and the causes of the decline of the parish in the second half of the 18th century.