Перепланування Чернігова на початку ХІХ ст. - Лепявко, С.А. (Сіверщина в історії України, 2016)
Стаття присвячена дослідженню процесу перетворення Чернігова на губернський центр на початку ХІХ ст. Перебудова Чернігова привела до повної зміни планування міста та до втрати частини історичних пам’яток і часткового спотворення історичного ландшафту. Проте, водночас місто отримало досить зручну мережу вулиць та кварталів, що з незначними змінами збереглася й до сьогоднішнього часу. Статья посвящена исследованию процесса преобразования Чернигова в губернский центр в начале XIX в. Перестройка Чернигова привела к полному изменению планировки города и к потере части исторических памятников и частичного искажения исторического ландшафта. Однако, в то же время город получил достаточно удобную сеть улиц и кварталов, которая с незначительными изменениями сохранилась и до сегодняшнего времени. The article is devoted to the transformation process of city Chernihiv as the center of the province within the early XIX century. Chernihiv restructuring has led to a complete change of city planning and the loss of some historical monuments and partial distortion of the historical landscape. However, the city received a very useful convenient network of streets and neighborhoods that survived with minor changes in present time.