Зміни в культурному та правому статусі Чернігівщини в першій половині ХІХ ст. - Любич, О.А. (Сіверщина в історії України, 2016)
Статтю присвячено дослідженню проблеми особливостей
культурного та правового регулювання цивільних відносин
в Чернігівській губернії в першій половині ХІХ століття.
Розглянуто культурні, соціально-економічні, політичні,
техніко-юридичні чинники, що вплинули на скасування місцевого
права та зміни в культурному житті Чернігівщини з наданням
їй особливого правового та культурного статусу. Статья посвящена исследованию проблемы культурного
и правового регулирования общественных отношений в Черниговской губернии в первой половине ХІХ века. Рассмотрено
культурные, социально-экономические, политические, технико-юридические факторы, которые стали причиной ликвидации местного права и изменения в культурной жизни Черниговщины с
предоставлением ей особого правового и культурного статуса. The author of the article investigates the problems of the
peculiarities in the cultural and legal regulation of civil relations
in Chernihiv province in the fi rst half of the 19th century. The author
considers cultural, social and economic, political, technical and
legal factors that infl uenced the local low abolishing and changes
in the cultural life of Chernihiv province giving in a specifi c legal and cultural status.