Науково-дослідна аграрна діяльність П.А. Кочубея і розвиток інфраструктури сіл Полтавської та Чернігівської губерній - Зіборова, І.В. (Сіверщина в історії України, 2016)
Стаття присвячена результатам дослідження внеску дворянина Петра Аркадійовича Кочубея (1825–1892) в розвиток інфраструктури сіл, розташованих у родинних маєтках Полтавської та Чернігівської губерній. Встановлено основні напрямки процесу вдосконалення господарської діяльності в населених пунктах, що були під опікою П.А. Кочубея з середини до кінця XIX ст. Його підходи, засновані на вивченні і використанні передового технічного й аграрного досвіду того часу, відображають історичне минуле окремих напрямів сучасної української сільськогосподарської галузі. Статья посвящена результатам исследования вклада дворянина Петра Аркадьевича Кочубея (1825–1892) в развитие инфраструктуры сел, расположенных в родовых имениях Полтавской и Черниговской губерний. Установлены основные направления процесса совершенствования хозяйственной деятельности в населенных пунктах, которые были под опекой П.А. Кочубея со средины до конца XIX в. Его подходы, основанные на изучении и использовании передового технического и аграрного опыта того времени, отражают историческое прошлое отдельных направлений современной украинской сельскохозяйственной отрасли. The article іs dedicated to research of results of contribution of the nobleman P.A. Kochubey (1825–1892) in the development of the infrastructure of villages that have been placed in the family estates of Poltava and Chernihiv province. It has been established the basic directions of the process of improving of the business activity in the settlements that were under the care of P.A. Kochubey from the middle to the end of the XIX century. His approaches have based on the learning and using of advanced technical and agrarian experience of the time and reflected the historical past of the separate directions of the modern Ukrainian agricultural field.