Розвиток економіки Чернігівської губернії під час російсько-турецьких війн другої половини ХІХ ст. - Сидоренко, O.C. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті висвітлено особливості розвитку економіки
Чернігівської губернії під час Кримської 1853–1856 рр. та
російсько-турецької 1877–1878 рр. війн. Особливу увагу
приділено аналізу об’ємів виробництва Шосткинських
порохового і капсульного заводів та переведенню промислового
і сільськогосподарського виробництва губернії на військові
потреби з метою забезпечення російської армії необхідним одягом та провіантом. В статье освящены особенности развития экономики
Черниговской губернии во время Крымской 1853–1856 гг. и
русско-турецкой 1877–1878 гг. воен. Особенное внимание
уделено анализу объемов производства Шосткинских порохового и капсульного заводов и переведению промышленности и сельскохозяйственного производства губернии на
военные потребности с целью обеспечения русской армии необходимой одеждой и провиантом. The peculiarities of development of the Chernihiv province’s
economy during the Crimean 1853–1856 and the Russo-Turkish
1877–1878 wars are disclosed in the article. The particular attention
is paid to the analysis of production the powder and capsule plants
in Shostka and transferring industrial and agricultural production
in the province on military requirements in order to provide the
Russian army with necessary clothes and provisions.